Zupa kalafiorowa krem
Sezon na nowalijki w pełni otwarty, dlatego zachęcam Was do przygotowania pysznej zupy kalafiorowej krem. Zupa jest bardzo delikatna w smaku i gwarantuję, że przypadnie do gustu nie tylko domownikom,...
Zupa grzybowa krem
Sezon na grzyby co prawda dopiero się zacznie, jednak dostęp do grzybów suszonych mamy przez cały rok. W dzisiejszym wpisie przedstawię bowiem przepis na kremową zupę z suszonych grzybów, którą...
Placki z cukinii
Wiele osób, szczególnie w okresie jesiennym zadaje pytanie, co zrobić z cukinii. Jest to bowiem okres, kiedy to cukinia zaczyna dojrzewać i często zostajemy nią obdarowani, nie mając pomysłu co...
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony jest bardzo znaną zupą, która podawana jest najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na początku wieczerzy wigilijnej. W tym właśnie czasie najbardziej popularny jest barszcz z uszkami, przygotowywany...
Placki ziemniaczane - plendze
Placki ziemniaczane jest to bardzo prosta i chyba wszystkim znana potrawa. Placki ziemniaczane tradycyjne przygotowuje się ze startych na tarce ziemniaków, cebuli, niewielkiej ilości mąki, jajka, soli i smaży na...
Żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą
Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach....
Naleśniki z kurczakiem pieczarkami i serem
Historia naleśników sięga już czasów starożytności. Jest o chyba najbardziej znane danie mączne, przygotowywane na patelni. Naleśniki mogą być podawane w wersji na słodko, jak i na słono. Najczęściej spotyka...
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą
Zupa pomidorowa jest jedną z zup, które wyróżniają kuchnię polską. Najczęściej przygotowywana jest na bazie domowego rosołu, a głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową możemy...
Szare kluski poznańskie z kapustą i boczkiem
Szare kluski z boczkiem są jednym z najbardziej charakterystycznych dań, wywodzących się z kuchni wielkopolskiej. Danie niby nie wymaga wielkiej filozofii, jednak wydaje mi się, że w jest tu niezbędna...
Makaron ze szpinakiem i parmezanem
Szpinak jest to warzywo, które jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Co prawda, to prawda. Szpinak ma dość charakterystyczny smak, który dla niektórych może być nie do przyjęcia. Jednak jest to...