Składniki
Proporcje na standardową blachę 24x36 cm:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oliwymożna użyć roztopionego masła
- 6 średnich jabłek
Opis dania
Dziś mam dla Was bardzo ciekawy przepis na bardzo ciekawe ciasto z jabłkami, przywołujące czasy mojego dzieciństwa. Chodzi oczywiście o ciasto salceson (ciasto z jabłkami), które smakiem i zapachem pozwala mi cofnąć się do czasów dzieciństwa, kiedy to moja mistrzyni Mama, często piekła salceson. Nazwa ciasta wzięła się prawdopodobnie od tego, że po przekroju ciasto wygląda właśnie jak… salceson. 😀 Nawet jeśli nie jesteście zwolennikami mięsnego salcesonu, to gwarantuję, że ciasto salceson pokochacie! Kakaowe ciasto z jabłkami jest bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku, kiedy właśnie dostaliśmy telefon z informacją o wizycie niespodziewanych gości. Dodatkowo ciasto salceson składa się z produktów, które najczęściej każdy z nas chowa w swoich kuchennych szafkach. Poznajcie przepis na ciasto salceson, który od lat przygotowuje się w moim domu. 🙂
Przepis na ciasto z jabłkami (salceson) na dużą blachę.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta salceson:Żółtka oddzielić od białek (białka wybić do dużej miski, żółtka do szklanki). Mąkę przesiać przez sito, dodać kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę (około 1x1 cm). |
2 Gotowe | Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując, do białek dodać żółtka i miksować jeszcze przez około 1 minutę. Do masy z jaj, partiami dodawać mąkę naprzemiennie z oliwą (najlepiej w 3 turach). Ubijać przez chwilę, by nie było widocznych grudek mąki. |
3 Gotowe | Do przygotowanego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać mieszadłami od miksera lub łyżką, by wszystkie jabłka dokładnie okryły się ciastem. Tak przygotowaną masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. |
4 Gotowe | Ciasto salceson wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez około 45-50 minut (bez termoobiegu). |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy można użyć musu zamiast całych jabłek ?
Noe bardzo 🙂
Wyszło pyszne ciacho, duża blacha, takiego przepisu właśnie szukałam 😊
Super! 🙂
Ja dodaje jeszcze cynamon;)
Też zdarza mi się sypnąć cynamonu 👌 albo odrobinkę przyprawy do piernika 😋
Świetny przepis. Ciasto wyszło super. Możliwa zmiana proporcji naprawdę fajna.
Bardzo dziękuję i super, że ciasto się udało! :))
Kolejny beznadziejny przepis. Dlaczego beznadziejny? Bo nie ma podstawy- czyli podanych wymiarów blaszki. Pozdrawiam.
Wymiary blaszki są podane zaraz nad listą składników.
Brak kakao w opisie…
Informacja odnośnie kakao znajduje się w kroku nr 1 🙂
Dodaje się je do mąki 🙂