Ciasto salceson
proste ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami salceson

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Proporcje na standardową blachę 24x36 cm:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oliwy można użyć roztopionego masła
6 średnich jabłek

Składniki

  • Proporcje na standardową blachę 24x36 cm:

Opis dania

Udostępnij

Dziś mam dla Was bardzo ciekawy przepis na bardzo ciekawe ciasto z jabłkami, przywołujące czasy mojego dzieciństwa. Chodzi oczywiście o ciasto salceson (ciasto z jabłkami), które smakiem i zapachem pozwala mi cofnąć się do czasów dzieciństwa, kiedy to moja mistrzyni Mama, często piekła salceson. Nazwa ciasta wzięła się prawdopodobnie od tego, że po przekroju ciasto wygląda właśnie jak… salceson. 😀 Nawet jeśli nie jesteście zwolennikami mięsnego salcesonu, to gwarantuję, że ciasto salceson pokochacie! Kakaowe ciasto z jabłkami jest bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku, kiedy właśnie dostaliśmy telefon z informacją o wizycie niespodziewanych gości. Dodatkowo ciasto salceson składa się z produktów, które najczęściej każdy z nas chowa w swoich kuchennych szafkach. Poznajcie przepis na ciasto salceson, który od lat przygotowuje się w moim domu. 🙂

Przepis na ciasto z jabłkami (salceson) na dużą blachę.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta salceson:

Żółtka oddzielić od białek (białka wybić do dużej miski, żółtka do szklanki). Mąkę przesiać przez sito, dodać kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę (około 1x1 cm).

2
Gotowe

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując, do białek dodać żółtka i miksować jeszcze przez około 1 minutę. Do masy z jaj, partiami dodawać mąkę naprzemiennie z oliwą (najlepiej w 3 turach). Ubijać przez chwilę, by nie było widocznych grudek mąki.

3
Gotowe

Do przygotowanego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać mieszadłami od miksera lub łyżką, by wszystkie jabłka dokładnie okryły się ciastem. Tak przygotowaną masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.

4
Gotowe

Ciasto salceson wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez około 45-50 minut (bez termoobiegu).

Wskazówka:

  • Zamiast oleju, do ciasta salceson możemy użyć rozpuszczonego masła (około 3/4 kostki).
  • Jeśli chcemy uzyskać lekko korzenny smak ciasta salceson, możemy dodać do niego 1 łyżeczkę cynamonu.

 

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasto tiramisu
poprzedni
Tiramisu z mascarpone
Mazurek wielkanocny chałwowy
następny
Mazurek chałwowy (mazurek wielkanocny)
Ciasto tiramisu
poprzedni
Tiramisu z mascarpone
Mazurek wielkanocny chałwowy
następny
Mazurek chałwowy (mazurek wielkanocny)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj