Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez dań z białej kapusty, która jest podstawą wielu potraw. Niestety wielu z nas kojarzy kapustę z wzdęciami i daniami ciężkostrawnymi, jednak częstą przyczyną tych dolegliwości nie jest kapusta biała, a dodatki, które jej towarzyszą. Kapusta biała jest niezwykle wartościowym warzywem o pakiecie wielu leczniczych właściwości. W polskiej kuchni kapusta biała przygotowywana jest na wiele sposobów. Do najbardziej popularnych dań z białej kapusty zaliczana jest surówka z białej kapusty z majonezem lub bez, sałatka z białej kapusty, kapuśniak z białej kapusty, biała kapusta zasmażana, łazanki z białą kapustą, pierogi z farszem z białej kapusty i wiele, wiele innych! Jeśli szukacie przepisów na białą kapustę, koniecznie zerknijcie do mojej galerii z przepisami na dania z białej kapusty.
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Nie od dziś wiadomo, że kapusta zasmażana jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu, idealnie komponującym się z tradycyjnym schabowym i młodymi ziemniaczkami. Na moim stole kapusta zasmażana pojawia się...
Łazanki z kapustą i boczkiem
Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w...
Makaron domowy z kapustą i boczkiem
Przepis na makaron domowy z kapustą i boczkiem przekazała mi jeszcze Babcia. To danie jest smakiem mojego dzieciństwa i bardzo często gości w moim rodzinnym domu, pod nazwą „kluski z...
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka...
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
Wraz z wiosną, do mojej kuchni przychodzą świeże pomysły. Sezonowe owoce i warzywa wnoszą do chyba każdej kuchni, nie tylko mojej, powiew świeżości i chęci do działania. Gdy do dyspozycji...