Podobnie jak natka pietruszki, tak i jej korzeń jest przez wielu z nas niedoceniany. Niestety, gdyż pietruszka zawiera wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Korzeń pietruszki najczęściej wchodzi w skład włoszczyzny, która dalej wykorzystywana jest do sporządzania wywarów warzywnych i rosołów. Korzeń pietruszki często znajduje swoje zastosowanie również w tradycyjnej sałatce warzywnej i zupie z białych warzyw, a także w postaci surówki do obiadu. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na dania z pietruszki, zapoznaj się z galerią moich przepisów. Potrawy z pietruszki nie są skomplikowane, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dość nietypową i stosunkowo rzadko spotykaną zupę, to mam dla Ciebie świetną propozycję. Ostatnio w moim menu zawitała zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, którą...
Zupa porowa krem z pulpecikami
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze z pulpecikami tworzy duet...
Zupa z włoskiej kapusty z chipsami z boczku
Często zdarza się, że robiąc jeden obiad, zostaje nam jakiś składnik. Tak też było u mnie. Szukałam sposobu na spożytkowanie kapusty włoskiej, która została mi z przygotowania domowego makaronu z...
Zupa kurkowa krem
Korzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą zupę kurkową. Ja zrobiłam...
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa...
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka...
Rosół z kury
Rosół jest najbardziej popularną zupą w Polsce. Jest to chyba jeden z najbardziej skutecznych sposobów na przeziębienie i poprawę humoru. W każdym domu rosół przygotowuje się inaczej, z różnego rodzaju...
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony jest bardzo znaną zupą, która podawana jest najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na początku wieczerzy wigilijnej. W tym właśnie czasie najbardziej popularny jest barszcz z uszkami, przygotowywany...
Zupa ogórkowa z jajkiem
Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej i przygotowywana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych startych na tarce lub przecieru ogórkowego. W każdym domu przygotowywana jest inaczej –...