Pączki
przepis tradycyjny

Przepis na pączki tradycyjne

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 50 średnich pączków:
1 kg mąki pszennej (typ 550)
14 żółtek
1 kostka (100 g) drożdży
400 ml ciepłego mleka
3/4 kostki masła
0.5 szklanki cukru
2-3 łyżki cukru wanilinowego
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli
nadzienie według uznania u mnie powidła śliwkowe
Lukier do pączków:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ciemnego kakao (opcjonalnie do wzorów)

Składniki

  • Składniki na około 50 średnich pączków:

  • Lukier do pączków:

Opis dania

Udostępnij

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pączki tradycyjne, który od niepamiętnych czasów spoczywa w moim zeszycie z przepisami. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i lekkie – po prostu pyszne! Ja swoje pączki przygotowałam z domowymi powidłami śliwkowymi, jednak równie dobrze można nadziać je np. budyniem. Pączki z tego przepisu długo zachowują świeżość, a sam przepis na te pączuchy jest dość łatwy. Z podanych proporcji wychodzi około 50 sztuk pączków średniej wielkości. Poznajcie mój sprawdzony przepis na pączki tradycyjne!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie rozczynu z drożdży:

Drożdże pokruszyć do rondelka, dodać łyżkę cukru, 1/3 szklanki mleka i 3 łyżki mąki (składniki odjąć od proporcji podanych w przepisie). Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - drożdże powinny podwoić swoją objętość.

2
Gotowe

Żółtka jaj utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do jaj dodać resztę ciepłego mleka.
Resztę mąki przesiać przez sito i dodać do mokrych składników, lekko zamieszać. Dodać sól, rozczyn i wyrobić do połączenia wszystkich składników. Pod koniec dodać spirytus i rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać do czasu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.

3
Gotowe

Ciasto na pączki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, szklanką wycinać kuleczki pożądanej wielkości.

4
Gotowe

Każdą wyciętą kuleczkę ciasta lekko rozgnieść w dłoniach, nadziewać i formować kuleczki tak, by nadzienie zamknięte było w środku ciasta. Każdego pączka odłożyć na oprószony mąką blat na około 15 minut do wyrośnięcia.

5
Gotowe

W garnku nagrzać olej lub smalec (według uznania). Tłuszcz powinien być mocno gorący, by pączki nie napiły tłuszczu. To, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany możemy sprawdzić zanurzając w nim drewnianą łyżkę. Jeśli wokół łyżki pojawiają się bąbelki, możemy wrzucać wyrośnięte pączki.

6
Gotowe

Pączki smażyć partiami na złocisty kolor. Pączki po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

7
Gotowe

Lukier do pączków:

Jak wiadomo, domowe pączki najlepiej smakują z lukrem. Ja swoje pączki lukrowałam lukrem białym i zrobiłam ciemne wzory.

Do miseczki przesypać cukier puder, dodać sok z cytryny i wrzątek. Całość dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. W tak przygotowanym lukrze maczać przestudzone pączki, odkładać do wyschnięcia. Gdy wszystkie pączki będą polukrowane na biało, możemy przygotować lukier ciemny do zrobienia wzorów.

Sposób postępowania w przygotowaniu ciemnego lukru jest taki sam, jak w przypadku lukru białego z tym, że do masy dodajemy ciemne kakao. Ciemnym lukrem "malujemy" wzory na białym, podeschniętym już lukrze.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i boczkiem
poprzedni
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i boczkiem
Bezy przepis
następny
Bezy mini beziki

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj