Buraki czerwone inaczej nazywane ćwikłowymi, stanowią podstawę wielu dań w kuchni i są jednym z naturalnych barwników spożywczych, głównie ze względu na swój intensywny, czerwony kolor. Buraki czerwone możemy przygotować na wiele sposobów. Najbardziej popularnym daniem jest z pewnością barszcz czerwony z buraków i sałatka z czerwonych buraków. Oprócz tego w kuchni możemy spotkać kiszone buraki czerwone, które wykorzystywane są dalej jako zakwas z czerwonych buraków do barszczu. Buraki czerwone doskonale nadają się na przetwory – oprócz zakwasu, możemy uzyskać bardzo wartościowy sok z czerwonego buraka oraz tarte buraczki do obiadu zamknięte w słoiczkach. Poznaj moje przepisy na potrawy z czerwonego buraka!
Śledzie pod pierzynką (sałatka śledziowa z ziemniakami)
Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem....
Zakwas z buraków (zakwas na barszcz czerwony)
Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami wymiecione są z owego...
Botwinka (zupa z botwiny)
Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a...
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony jest bardzo znaną zupą, która podawana jest najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na początku wieczerzy wigilijnej. W tym właśnie czasie najbardziej popularny jest barszcz z uszkami, przygotowywany...