Ogórek zielony w Polsce wykorzystywany jest do wielu dań. Ogórek jest warzywem, które w niemal 97% składa się z wody i doskonale gasi pragnienie. Dlatego też potrawy z ogórków powinniśmy włączyć do diety szczególnie latem i będąc na diecie. Ogórki zielone w kuchni najczęściej znajdują swoje zastosowanie w chłodnikach i sałatkach, a także jako dodatek do obiadu w postaci mizerii. Dodatkowo ogórki gruntowe doskonale nadają się do sporządzania wekowanych „sałatek” i kiszenia. Poznaj moje przepisy na dania z zielonych ogórków!
Gazpacho czyli chłodnik pomidorowy
Gazpacho jest to popularna zupa z pomidorów wywodząca się z Hiszpanii. W przeciwieństwie do naszej „królowej pomidorowej”, gazpacho nie wymaga gotowania, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako danie obiadowe na...
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
Sezon na ogórki w pełni, a upały wcale nie zamierzają szybko nas opuścić, dla ochłody polecam przygotowanie pysznego chłodnika ogórkowego. Jest on bardzo prosty, lekki i orzeźwiający. Przygotowanie chłodnika z...
Chłodnik litewski z rzodkiewką
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest to chłodnik, przygotowywany z botwinki, z dodatkiem świeżych ogórków, kopru i szczypiorku. Niegdyś mieszany ze zsiadłym mlekiem lub...