Składniki
Składniki do gazpacho:
- 6 dużych pomidorów
- 3 średnie ogórki gruntowe
- 1 papryka czerwona
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka zimnej wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
- 1 czerstwa bułka
- sól i pieprz do smaku
Masło czosnkowe:
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 szczypty soli
Dodatkowo:
- pieczywo na grzankija zwykle używam bułek
- 2 kulki sera mozzarella (białego)
Opis dania
Gazpacho jest to popularna zupa z pomidorów wywodząca się z Hiszpanii. W przeciwieństwie do naszej „królowej pomidorowej”, gazpacho nie wymaga gotowania, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako danie obiadowe na upalne dni. Gazpacho jest bardzo orzeźwiającą, a zarazem sycącą zupą, a jej przygotowanie trwa zaledwie 15 minut. Dlatego też, jeśli nie chcecie spędzać upalnych dni w jeszcze gorętszej kuchni, gazpacho będzie idealnym rozwiązaniem! Dodatkowo gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy najbardziej smakuje latem, kiedy to mamy dostęp do świeżutkich warzyw, często z własnych ogrodów.
Ja swój chłodnik z pomidorów przygotowuję na wzór oryginalnego przepisu na gazpacho, jednak zwykle wprowadzam drobne zmiany. 😉 Gazpacho podaję w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym, kawałkami warzyw i białą mozzarellą. Spróbujcie i koniecznie dajcie znać jak smakowało! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie gazpacho:Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Ogórki obrać ze skóry, a pomidory naciąć, sparzyć i również obrać ze skóry. |
2 Gotowe | Z warzyw odłożyć połowę papryki, jednego pomidora i jednego ogórka (przydadzą się później jako dodatek). Resztę warzyw pokroić w części, przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy cebula zacznie się szklić, dodać do niej obrane ząbki czosnku (w całości) i podsmażać jeszcze przez chwilę, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat. Podsmażone warzywka dorzucić do garnka. |
3 Gotowe | Do przygotowanych warzyw dodać wodę, sok z cytryny i ocet winny, a także bazylię i pietruszkę. Wszystko razem zblendować na gładki krem. Do kremu wkruszyć czerstwą bułkę, ponownie zmiksować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać nieco ostrej papryki, papryki słodkiej lub wędzonej). Gazpacho odstawić do schłodzenia, do lodówki na około 3-4 godziny. |
4 Gotowe | Odłożone wcześniej warzywa (pomidor, ogórek i pół papryki) pokroić w średnią kostkę, tak samo postąpić z mozzarellą. Przygotować grzanki. Na suchej patelni układać pokrojone w kromki pieczywo, podpiec z obu stron do zarumienienia. |
5 Gotowe | Przygotowanie masła czosnkowego:Do miseczki przełożyć miękkie masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sól. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowane masełko nakładać na gorące grzanki. |