Gazpacho
czyli chłodnik pomidorowy

Przepis na gazpacho (chłodnik pomidorowy)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do gazpacho:
6 dużych pomidorów
3 średnie ogórki gruntowe
1 papryka czerwona
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu winnego
garść świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka zimnej wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
1 czerstwa bułka
sól i pieprz do smaku
Masło czosnkowe:
1/3 kostki masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1-2 szczypty soli
Dodatkowo:
pieczywo na grzanki ja zwykle używam bułek
2 kulki sera mozzarella (białego)

Składniki

  • Składniki do gazpacho:

  • Masło czosnkowe:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Gazpacho jest to popularna zupa z pomidorów wywodząca się z Hiszpanii. W przeciwieństwie do naszej „królowej pomidorowej”, gazpacho nie wymaga gotowania, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako danie obiadowe na upalne dni. Gazpacho jest bardzo orzeźwiającą, a zarazem sycącą zupą, a jej przygotowanie trwa zaledwie 15 minut. Dlatego też, jeśli nie chcecie spędzać upalnych dni w jeszcze gorętszej kuchni, gazpacho będzie idealnym rozwiązaniem! Dodatkowo gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy najbardziej smakuje latem, kiedy to mamy dostęp do świeżutkich warzyw, często z własnych ogrodów.

Ja swój chłodnik z pomidorów przygotowuję na wzór oryginalnego przepisu na gazpacho, jednak zwykle wprowadzam drobne zmiany. 😉 Gazpacho podaję w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym, kawałkami warzyw i białą mozzarellą. Spróbujcie i koniecznie dajcie znać jak smakowało! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie gazpacho:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Ogórki obrać ze skóry, a pomidory naciąć, sparzyć i również obrać ze skóry.

2
Gotowe

Z warzyw odłożyć połowę papryki, jednego pomidora i jednego ogórka (przydadzą się później jako dodatek). Resztę warzyw pokroić w części, przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać.

Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy cebula zacznie się szklić, dodać do niej obrane ząbki czosnku (w całości) i podsmażać jeszcze przez chwilę, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat. Podsmażone warzywka dorzucić do garnka.

3
Gotowe

Do przygotowanych warzyw dodać wodę, sok z cytryny i ocet winny, a także bazylię i pietruszkę. Wszystko razem zblendować na gładki krem. Do kremu wkruszyć czerstwą bułkę, ponownie zmiksować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać nieco ostrej papryki, papryki słodkiej lub wędzonej).

Gazpacho odstawić do schłodzenia, do lodówki na około 3-4 godziny.

4
Gotowe

Odłożone wcześniej warzywa (pomidor, ogórek i pół papryki) pokroić w średnią kostkę, tak samo postąpić z mozzarellą.

Przygotować grzanki. Na suchej patelni układać pokrojone w kromki pieczywo, podpiec z obu stron do zarumienienia.

5
Gotowe

Przygotowanie masła czosnkowego:

Do miseczki przełożyć miękkie masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sól. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowane masełko nakładać na gorące grzanki.

Wskazówka:

  • Jeśli zależy nam, aby nasze gazpacho było gotowe do podania zaraz po zrobieniu, możemy dodać do niego kilka kostek lodu lub po prostu przygotować je z mocno schłodzonych składników.
  • W przypadku, gdy nasze gazpacho będzie zbyt gęste, możemy dodać do niego odrobinę więcej wody. Z kolei gdy wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać do niego jeszcze jedną czerstwą bułkę.

 

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Prawdziwy przepis na spaghetti bolognese
poprzedni
Spaghetti bolognese (spaghetti po bolońsku)
Kulki z ziemniaków gotowanych
następny
Kulki ziemniaczane z serem i szynką

Skomentuj