Większość z nas seler zna tylko z rosołu – stanowi on bowiem jeden ze składników włoszczyzny, która najczęściej stanowi dodatek do zup. Jednak pomysłów na wykorzystanie selera w kuchni jest całe mnóstwo, poczynając właśnie od zup, przez surówki i sałatki, aż po przystawki. Dodatkowo seler zarówno naciowy, jak i korzeniowy może pochwalić się wieloma zdrowymi właściwościami, dlatego też nie powinno zabraknąć go w naszej diecie. Jeśli szukasz ciekawych przepisów na dania z selerem korzeniowym i selerem naciowym, zajrzyj do mojej galerii. Znajdziesz tutaj wiele ciekawych inspiracji na potrawy z selerem naciowym i korzeniowym.
Zupa z dyni z czarną fasolą (krem z dyni)
Październik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem, który tak bardzo kuszący...
Spaghetti bolognese (spaghetti po bolońsku)
W Polsce przyjęło się, że spaghetti bolognese składa się jedynie z sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Oryginalny przepis na spaghetti bolognese jednak, zawiera w sobie nie tylko mięso (głównie wołowina/wieprzowina)...
Zupa porowa krem z pulpecikami
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze z pulpecikami tworzy duet...
Zupa z włoskiej kapusty z chipsami z boczku
Często zdarza się, że robiąc jeden obiad, zostaje nam jakiś składnik. Tak też było u mnie. Szukałam sposobu na spożytkowanie kapusty włoskiej, która została mi z przygotowania domowego makaronu z...
Zupa kurkowa krem
Korzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą zupę kurkową. Ja zrobiłam...
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa...
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka...
Rosół z kury
Rosół jest najbardziej popularną zupą w Polsce. Jest to chyba jeden z najbardziej skutecznych sposobów na przeziębienie i poprawę humoru. W każdym domu rosół przygotowuje się inaczej, z różnego rodzaju...
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony jest bardzo znaną zupą, która podawana jest najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na początku wieczerzy wigilijnej. W tym właśnie czasie najbardziej popularny jest barszcz z uszkami, przygotowywany...
Zupa ogórkowa z jajkiem
Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej i przygotowywana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych startych na tarce lub przecieru ogórkowego. W każdym domu przygotowywana jest inaczej –...