Kawa rozpuszczalna ma być z założenia szybka i prosta do przygotowania, dlatego wiele osób na co dzień sięgających po świeżo palone ziarna podchodzi do niej z dystansem. Czy to możliwe, żeby ten napój instant był naprawdę smaczny? Oczywiście! Poznaj przepis na najlepszą kawę rozpuszczalną — dzięki niemu każdy poranek rozpoczniesz w dobrym humorze.
Zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej
Wszędzie, gdzie jest kawa, jest też kofeina. Ile jej znajdziemy w napoju instant? Prawda o kawie rozpuszczalnej kryje się w metodzie jej wytwarzania. Produkcja charakterystycznych granulek polega na usunięciu wody z kawy zaparzonej w warunkach przemysłowych. Najczęściej stosowaną metodą jest liofilizacja, czyli suszenie z wykorzystaniem zamrażania.
W czasie liofilizacji każda, nawet dobra kawa rozpuszczalna traci pewną część kofeiny. Dużo zależy od rodzaju użytych ziaren, jednak ogólnie uznaje się, że granulat zawiera mniej kofeiny niż tradycyjna kawa ziarnista. Według amerykańskiej instytucji badającej żywność USDA, 2 g kawy rozpuszczalnej (dwie łyżeczki) zawierają 63 mg kofeiny.
Zalecane dzienne spożycie
Eksperci zajmujący się zdrowym żywieniem wskazują, że dla osoby dorosłej dzienna dawka kofeiny wynosi około 400 mg. Zwykle odpowiada to około 4 filiżankom kawy mielonej — takie spożycie jest bezpieczne dla zdrowego człowieka. Oczywiście zalecane dawkowanie może się różnić w zależności od wieku lub przebytych chorób.
Ile kawy rozpuszczalnej wsypać do filiżanki?
Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, ile gram kawy rozpuszczalnej wsypać do filiżanki — wszystko zależy od osobistych upodobań. Na początek proponujemy dwie płaskie łyżeczki (2 g) na jedną filiżankę. Niektórzy wolą słabszy, a inny mocniejszy napar. Na przykład smakowa kawa rozpuszczalna może mieć mniej kofeiny niż odmiana tradycyjna, dlatego będzie trzeba wsypać jej więcej.
Jak przygotować dobrą kawę rozpuszczalną?
Kawa rozpuszczalna ma bogatą historię — pierwsi jej smakosze, a co za tym idzie — pierwsze przepisy pojawiły się już w XIX w. n.e. Obecnie filiżankę małej czarnej lub z odrobiną mleka wypija codziennie ogromna rzesza miłośników kofeinowego wsparcia. W niektórych państwach spożycie produktu rozpuszczalnego to aż 50% ogólnego spożycia kawy, choć pewne badania wskazują, że w Wielkiej Brytanii ten współczynnik sięga aż 75%!
Ogromna popularność kawy sprawia, że nie brakuje przepisów na wyśmienitą kawę rozpuszczalną. Na początek wypróbuj kilka wskazówek, a później śmiało eksperymentuj, aby odkryć nowe smaki i możliwości.
Dobra kawa od znanego producenta
Po pierwsze, jeśli chcesz, żeby kawa rozpuszczalna smakowała wyśmienicie i zachwyciła gości lub po prostu przyjemnie Cię pobudziła, zacznij od wyboru produktu wysokiej jakości. Nie warto oszczędzać, zamiast tego lepiej dokładnie czytać etykiety. Niektórzy producenci sprzedają proszek, który w rzeczywistości jest jedynie kawą zbożową z dodatkiem rozpuszczalnej. Łatwo przewidzieć, że uzyskany napar nie będzie wysokich lotów. Podobnie zdrowotną pułapką może okazać się saszetka instant „3w1”. W takich produktach często zdarza się, że ilość dodatków — cukru, zabielaczy, tłuszczy, stabilizatorów i emulgatorów, przekracza zawartość samej kawy. Dlatego zacznij od porządnych zakupów — dobra kawa rozpuszczalna z renomowanej firmy to podstawa. Przy wyborze dobrze jest posłużyć się opiniami użytkowników i rankingiem kawy rozpuszczalnej. Oczywiście, to samo obowiązuje jeżeli szukamy dobrej kawy ziarnistej, wtedy warto sprawdzić ranking kaw ziarnistych.
Odpowiednia temperatura wody
Ponieważ kawa zamyka w sobie ponad 1000 bogatych w aromaty, naturalnych związków chemicznych, jej smak jest głęboki i wyjątkowy. Jeżeli nie chcesz zepsuć kawy rozpuszczalnej, zwróć szczególną uwagę na temperaturę wody, którą zalewasz proszek. Większość olejków eterycznych, kwasów i innych substancji zawartych w kawie to nuty smakowe orzechów, czekolady lub owoców. Zbyt wysoka temperatura zniszczyłaby bogaty smak. Właśnie dlatego dobra kawa rozpuszczalna powinna być zalewana gorącą, ale nie wrzącą wodą. Optymalną temperaturą jest więc około 80-90°C.
Wyłącznie woda wysokiej jakości
Poza temperaturą widoczny wpływ na właściwości kawy rozpuszczalnej i ostateczny smak naparu ma jakość użytej wody. Kawa typu instant smakuje najlepiej, kiedy do jej zaparzenia wykorzystasz wodę nisko zmineralizowaną, a jednocześnie o zmniejszonej zawartości sodu i dwuwęglanów. Jeżeli nie chcesz zawracać sobie głowy szukaniem odpowiedniej wody butelkowanej, spróbuj po prostu przepuścić wodę kranową przez dobrej jakości filtr dzbankowy — dzięki temu kawa rozpuszczalna będzie smakować o wiele lepiej.
Spróbuj dodatków do kawy
Kawa rozpuszczalna uwielbia dodatki, takie jak cukier lub syropy smakowe, a nawet odrobinę rumu. Jeśli chodzi o smaki inne niż mała czarna, najczęściej pijana jest kawa rozpuszczalna z mlekiem. Wystarczy zalać granulki mniejszą ilością wody, a następnie dodać mleko do smaku.
Przepis na dobrą kawę na zimno
Jeżeli chcesz poeksperymentować, spróbuj dobrej kawy na zimno. Do przygotowania doskonale sprawdzi się kawa rozpuszczalna z rankingu oraz poniższy przepis:
- zmieszaj w shakerze 2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru;
- dolej odrobinę filtrowanej wody — tyle, żeby przykryć składniki;
- ubijaj przez 1-2 minuty do uzyskania gęstej piany;
- przelej do wysokiej szklanki, wypełnionej lodem;
- dodaj łyżkę ulubionego syropu smakowego;
- uzupełnij zimnym mlekiem lub wodą do wysokości szklanki.
A może chciałbyś spróbować, jak smakuje dobra kawa rozpuszczalna z lodami? Wypróbuj nasz przepis:
- zalej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml gorącej, ale nie wrzącej wody;
- do blendera włóż gałkę lodów waniliowych i 100 ml mleka;
- zmiksuj składniki w blenderze, dodaj kawę i wymieszaj;
- gotową kawę z lodami możesz wlać do szklanek z kostkami lodu;
- udekoruj je bitą śmietaną i oprósz kawą rozpuszczalną.
Kawa rozpuszczalna a desery
Dobra kawa rozpuszczalna może stać się bazą dla wielu popularnych deserów. Zobacz, jak wiele znanych deserów przygotujesz, dzięki granulkom kawy:
- deser kawowy Dalgona Coffee;
- ciasto mokka z kawą rozpuszczalną;
- sernik kawowy z mascarpone;
- kostka alpejska (ciasto czekoladowe z masą kajmakową i kawą);
- tarta z kawą i kremem mascarpone;
- tiramisu w pucharku;
- kawowy deser Panna Cotta.
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Cała prawda o kawie rozpuszczalnej jest taka, że to jedynie zliofilizowany ekstrakt z kawy. Dlatego wersja instant wpływa na zdrowie podobnie jak zmielone, zaparzone ziarna. Badania naukowe dowiodły wręcz, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu niż ta z ekspresu oraz może być źródłem antyutleniaczy.
Minusem kawy rozpuszczalnej jest to, że obniża przyswajalność żelaza i ma mniejszą zawartość kofeiny. Stanowi też źródło szkodliwego dla zdrowia akrylamidu. Z tych powodów należy przestrzegać zalecanej maksymalnej dziennej dawki. Jeżeli pijesz więcej kawy, pamiętaj by równolegle pić więcej dobrej jakości wody, która uzupełni braki minerałów w organizmie.
Najczęściej zadawane pytania o kawę rozpuszczalną:
Czy kawa rozpuszczalna ma kofeinę?
Tak, w 2 łyżeczkach kawy rozpuszczalnej znajduje się około 63 mg kofeiny.
Ile dziennie można wypić kawy rozpuszczalnej?
Zalecana maksymalna dawka to około 8 łyżeczek, czyli 4 filiżanki mielonej kawy lub 6 filiżanek kawy rozpuszczalnej.
Ile kalorii ma kawa rozpuszczalna?
W 100 g kawy rozpuszczalnej bez cukru jest 1,7 kcal.
Czy w ciąży można pić kawę rozpuszczalną?
W rozsądnych ilościach kawa rozpuszczalna nie szkodzi kobietom ciężarnym. W ciąży optymalna dawka kofeiny to 200 mg, czyli około 2 filiżanek kawy świeżo mielonej lub 3 kawy rozpuszczalnej.