Panko jest to panierka pochodząca z Japonii. Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użyte do jej wyrobu są znacznie większe niż te używane u nas. Dzięki panierce panko, obtoczone w niej mięso staje się znacznie bardziej chrupiące. Japońska panierka idealnie nadaje się do przygotowania filetów z kurczaka, kotletów schabowych, a nawet krewetek i warzyw. Panierkę możemy kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przez Internet. Jeśli jednak nie jesteśmy przekonani do jej kupna, możemy przyrządzić ją samodzielnie w domu.
Przygotowanie panierki panko:
Do przygotowania magicznej panierki panko potrzebować będziemy krojone białe pieczywo.
- Z pieczywa odrywamy skórki (potrzebujemy sam miąższ) i kroimy w kostkę.
- Pokrojone pieczywko wrzucamy do robota kuchennego z ostrzami i odpalamy go na tryb pulsacyjny, by móc lepiej kontrolować stopień rozdrobnienia. Możemy to zrobić ręcznie, jednak będzie to znacznie trudniejsze.
- Kawałki pieczywa powinny mieć około 0,5×0,5 cm. Nie możemy doprowadzić do całkowitego rozdrobnienia, by nie uzyskać efektu bułki tartej.
- Okruszki równomiernie rozsypujemy na blaszce do pieczenia. Podsuszamy w 150 stopniach do całkowitego wyschnięcia pieczywa. UWAGA: okruszki nie powinny się rumienić ani brązowieć.
- Tak przygotowaną panierkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku – jak bułkę tartą.
Gotuję się
Wow świetny przepis, właśnie oglądamy z żonką Masterchefa i gość zrobił jajko w panko 😀. Zacząłem szukać no i jestem na fajnym blogu 🙂
Uwielbiam pierś z kurczaka w panko. Wychodzi mega chrupiący, polecam