Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby
Lato w większości kojarzy nam się z przyjemnościami i dla naszych kuchni jest to szczególnie przyjemny okres, gdyż wiąże się z przygotowaniem sezonowych potraw, bogactwem świeżych owoców, ziół i warzyw,...
Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku
W obecnych czasach często słyszy się o zatruciach salmonellą, a nawet całych partiach jaj wycofywanych ze sprzedaży, gdyż istnieje ryzyko, że jaja są zarażone. Gdy przygotowujemy potrawy z koniecznością użycia...
Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?
Jajko na miękko może stanowić bardzo pożywne i pyszne śniadanie, jednak wielu z nas zastanawia się, jak ugotować jajka na miękko, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Mogłoby...
Jak zrobić domowe masło?
Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?...
Jak odkamienić czajnik?
Kamień osadzający się wewnątrz czajnika, jest spowodowany działaniem tak zwanej twardej wody. Nie dość, że nie wygląda on estetycznie, to dodatkowo negatywnie wpływa na działanie urządzenia i nasze zdrowie. W...
Odmiany ziemniaków – jaki typ do czego?
Polska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś na Mazowszu czy Podlasiu...
Jak zrobić domowe chipsy?
Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy z mikrofalówki w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie...
Jak zwalczać mole spożywcze?
Mole spożywcze są bardzo uporczywymi przeciwnikami w naszym kuchennym magazynie. Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi do czynienia wie, że pozbycie się ich jest bardzo trudne i uciążliwe. Często mole...
Przelicznik kuchenny
Chyba każdy z nas choć raz spotkał się z tym, że czytając przepis zupełnie nie wiedział ile czego dodać. Gramy, mililitry, dekagramy… W takim przypadku przydałaby nam się waga, jednak...
Jak prawidłowo topić czekoladę?
Aby czekolada zachowała gładką konsystencję, proces jej topienia powinien przebiegać w ściśle określony sposób. Ważnym jest, by podczas roztapiania do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Jeśli do masy...