• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Home
  • Praktyczne rady

Praktyczne rady

Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby

Lato w większości kojarzy nam się z przyjemnościami i dla naszych kuchni jest to szczególnie przyjemny okres, gdyż wiąże się z przygotowaniem sezonowych potraw, bogactwem świeżych owoców, ziół i warzyw,...

Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku

W obecnych czasach często słyszy się o zatruciach salmonellą, a nawet całych partiach jaj wycofywanych ze sprzedaży, gdyż istnieje ryzyko, że jaja są zarażone. Gdy przygotowujemy potrawy z koniecznością użycia...

Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?

Jajko na miękko może stanowić bardzo pożywne i pyszne śniadanie, jednak wielu z nas zastanawia się, jak ugotować jajka na miękko, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Mogłoby...

Jak zrobić domowe masło?

Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?...

Jak odkamienić czajnik?

Kamień osadzający się wewnątrz czajnika, jest spowodowany działaniem tak zwanej twardej wody. Nie dość, że nie wygląda on estetycznie, to dodatkowo negatywnie wpływa na działanie urządzenia i nasze zdrowie. W...

Odmiany ziemniaków – jaki typ do czego?

Polska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś na Mazowszu czy Podlasiu...

Jak zrobić domowe chipsy?

Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy z mikrofalówki w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie...

Jak zwalczać mole spożywcze?

Mole spożywcze są bardzo uporczywymi przeciwnikami w naszym kuchennym magazynie. Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi do czynienia wie, że pozbycie się ich jest bardzo trudne i uciążliwe. Często mole...

Przelicznik kuchenny

Chyba każdy z nas choć raz spotkał się z tym, że czytając przepis zupełnie nie wiedział ile czego dodać. Gramy, mililitry, dekagramy… W takim przypadku przydałaby nam się waga, jednak...

Jak prawidłowo topić czekoladę?

Aby czekolada zachowała gładką konsystencję, proces jej topienia powinien przebiegać w ściśle określony sposób. Ważnym jest, by podczas roztapiania do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Jeśli do masy...
Kolejne wpisy

Popularne

  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Surówka z pora marchewki i jabłkaSurówka z pora marchewki i jabłka
  • Sernik bez sera (sernik z jogurtów greckich)Sernik bez sera (sernik z jogurtów greckich)
  • Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczuUszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
  • Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i owocamiCiasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i owocami

Porady

  • Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposobyMuszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby
  • Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzjaPatelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja
  • Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciamiMiód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami
  • Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?
  • 12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?
  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po krokuJak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku
  • Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?
  • Typy mąki – jaki typ do czego?Typy mąki – jaki typ do czego?

Facebook

PysiaGotuje

Porady

  • Panierka Panko - co to jest i jak ją przygotować? Panierka Panko – co to jest i jak ją przygotować?
  • Sos sojowy – jasny czy ciemny? Sos sojowy – jasny czy ciemny?
  • Przelicznik kuchenny Przelicznik kuchenny
  • Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków? Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków?
  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku
  • Typy mąki - jaki typ do czego? Typy mąki – jaki typ do czego?

Smakołyki

  • Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczuUszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
  • Makowiec zawijany z gotowej masy makowejMakowiec zawijany z gotowej masy makowej
  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
  • Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)

Popularne przepisy

ciasto na pierogi

ciastka owsiane

zupa ogórkowa

przepis na pierniki

przepis na pączki

rogaliki drożdżowe

kopytka

  • Konkursy kulinarne
  • Artykuły
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Cookies

Blog kulinarny KurkaNielotka.pl - przepisy kulinarne | © 2019