Nie bez przyczyny rzodkiewka jest nazywana królową nowalijek – najlepszy czas na rzodkiewkę przypada wiosną, kiedy to odbywają się pierwsze zbiory tych warzyw. Rzodkiewka w kuchni ma wiele oblicz – najchętniej pochłaniamy ją na kanapkach lub w surówkach i sałatkach. Jednak możliwości wykorzystania rzodkiewki nie wyczerpują się jedynie na kanapkach i surówkach – z dodatkiem rzodkiewki możemy wyczarować przeróżne niesamowite dania. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się także zamykanie rzodkiewki w słoikach – coraz więcej z nas przygotowuje rzodkiewkę kiszoną lub marynowaną, która idealnie nadaje się jako przekąska w okresach zimowych. Jeśli szukasz niecodziennych pomysłów na dania z rzodkiewki, koniecznie zajrzyj do mojej galerii.
Pyry z gzikiem czyli twaróg po poznańsku z ziemniakami
Hejka! Z racji, że pochodzimy z różnych regionów, dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, z którego słynie Wielkopolska. Pyry z gzikiem, czyli po prostu ziemniaki gotowane (najczęściej w mundurkach) z twarogiem...
Surówka z rzodkiewki
Surówka z rzodkiewki stanowi idealny dodatek do obiadu, doskonale komponuje się z daniami z delikatnego mięsa, jak kurczak czy indyk. Dodatkowo świetnie pasuje do dań z ryb. Gwarantuję, że ta...
Sałatka z brokułem i jajkiem
Jeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem...
Chłodnik litewski z rzodkiewką
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest to chłodnik, przygotowywany z botwinki, z dodatkiem świeżych ogórków, kopru i szczypiorku. Niegdyś mieszany ze zsiadłym mlekiem lub...
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
Wraz z wiosną, do mojej kuchni przychodzą świeże pomysły. Sezonowe owoce i warzywa wnoszą do chyba każdej kuchni, nie tylko mojej, powiew świeżości i chęci do działania. Gdy do dyspozycji...