Chleb orkiszowy
na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)

przepis na chleb orkiszowy

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Proporcje na keksówkę 10x28 cm
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
400 ml letniej, przegotowanej wody
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka płynnego miodu
4-6 łyżek ziaren według uznania + ziarna do posypania

Składniki

  • Proporcje na keksówkę 10x28 cm

Opis dania

Udostępnij

Cześć! Dziś mam dla Was przepis na chleb orkiszowy z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebek jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość (choć u mnie zwykle znika w ciągu doby :D). Przygotowanie takiego chleba orkiszowego nie jest skomplikowane, wystarczy jedynie odpowiednie wyczucie ciasta, które pozwoli uzyskać piękny, pachnący domowy chlebek orkiszowy. Ja mój chlebek przygotowałam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, z dodatkiem ziaren słonecznika i sezamu. W zależności od indywidualnych preferencji, ziarna w chlebku można dowolnie modyfikować. 🙂

Dlaczego warto wprowadzić do diety mąkę orkiszową? Orkisz to nic innego, jak odmiana pszenicy, z tą różnicą, że według teorii nie została poddana żadnym modyfikacjom, w przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej. Orkisz posiada szereg cennych dla naszego organizmu właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, np. wspomaga trawienie, zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak pamiętać, że mąka orkiszowa mimo wszystko zawiera gluten, który jest niewskazany w przypadku celiakii bądź nietolerancji tego składnika.

Składniki zawarte w przepisie pozwolą na przygotowanie jednego chleba z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, w keksówce o wymiarach 10×28 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Mąkę orkiszową pełnoziarnistą przesiać do miski, dodać sól, ziarna i zamieszać drewnianą łyżką. Do kubeczka pokruszyć drożdże, dodać do nich płynny miód i 1-2 łyżki wody. Dokładnie wymieszać, aż konsystencja drożdży będzie lejąca. Do mąki dodać rozpuszczone w miodzie drożdże, lekko zamieszać i dodać letnią, przegotowaną wodę (temp. około 30-35 stopni).

2
Gotowe

Ciasto na chlebek orkiszowy wyrabiać około 10 minut, aż zacznie odchodzić od rantów miski. Ciasto nie powinno być zbyt mocno zwarte, ani zbyt lejące. Wyrobione ciasto zostawić w misce do wyrośnięcia na koło 30-60 minut - powinno podwoić swoją objętość.

3
Gotowe

Po tym czasie ciasto na chleb z mąki orkiszowej należy ponownie wyrobić, przez około 2-3 minuty, aby pozbyć się intensywnego aromatu drożdży. Najlepiej zrobić to ręką lub przy pomocy drewnianej łyżki.

4
Gotowe

Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej niewielką ilością oleju i wysypanej ziarnami, bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię - w przekładaniu ciasta można wspomóc się zwilżoną dłonią bądź łyżką. Wierzch chleba posypać ulubionymi ziarnami.

Chlebek z orkiszu odstawić do ponownego wyrośnięcia, na około 15-30 minut- ciasto powinno wyrosnąć na około 1-1,5 cm.
Chleb orkiszowy ma to do siebie, że nie wyrasta zbyt mocno w górę, więc może zdarzyć się, że bochenek wyjdzie bardziej płaski.

5
Gotowe

Chlebek orkiszowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 1 godzinę - gotowość chlebka będzie sygnalizował "pusty" dźwięk po postukaniu go po powierzchni.
Jeśli w trakcie pieczenia chlebek orkiszowy zacznie zbyt mocno się rumienić, wierzch można przykryć folią aluminiową.

Chleb z mąki orkiszowej pełnoziarnistej po upieczeniu wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

Chlebek orkiszowy zwykle wyrasta nieco wolniej od klasycznego chleba pszenno-żytniego.

Dlaczego chleb opada po włożeniu do piekarnika?

Często zdarza się, że otrzymuję wiadomości o chlebku opadającym po włożeniu do piekarnika. Powodów może być mnóstwo, jednak główną przyczyną może być zbyt intensywne wyrośnięcie chleba podczas drugiego wyrastania- jeśli chleb wyrośnie zbyt mocno, jest szansa na to, że po wstawieniu do piekarnika zwyczajnie opadnie. Warto więc dopilnować, by chlebek wyrósł maksymalnie 1.5 cm ponad rant foremki.

Drugą przyczyną może być zbyt mokre ciasto- w zależności od użytej mąki może być konieczne użycie mniejszej bądź większej ilości wody. Warto pamiętać, że każda mąka ma inną chłonność, dlatego też ilości użytej wody mogą być różne. Jeśli ciasto na chleb orkiszowy będzie zbyt mokre, chlebek opadnie, a jego środek będzie klejący i zakalcowaty.

Trzecią przyczyną, którą „przetestowałam” w praktyce, jest zbyt intensywne wkładanie chleba do piekarnika. Jeśli ciasto „wrzucimy” do pieca zbyt intensywnie, jest duża szansa na to, że ciasto opadnie.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

bułeczki mleczne
poprzedni
Bułeczki maślane/mleczne (słodkie bułeczki z makiem)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj