Ryby są źródłem kwasów Omega-3 dla naszego organizmu. Sposobów na przyrządzenie ryb jest mnóstwo, jednak najczęściej decydujemy się je po prostu usmażyć. Jak się jednak okazuje – to nie takie proste! Aby dowiedzieć się, jak przygotować idealną smażoną rybę, przeczytaj poniższe porady na ten temat.
- Najlepszym tłuszczem do smażenia ryb jest olej. Ryby najeży smażyć na odkrytej patelni, gdyż pod przykryciem tracą one swoją chrupkość. Po usmażeniu, ryby trzymać nadal odkryte.
- Ryba będzie miała delikatniejszy smak, jeśli przed usmażeniem namoczymy ją w mleku i obtoczymy w mące.
- Ryba będzie ładnie przyrumieniona, gdy przed usmażeniem osuszymy ją papierowym ręcznikiem. Jest to szalenie ważne w przypadku filetów, które po rozmrożeniu ociekają wodą.
- Rybę należy posolić przed samym włożeniem na patelnię. Dlaczego? Dlatego, że sól wyciąga wodę. Zatem jeśli mięso z ryby posolimy wcześniej, stanie się ono po usmażeniu mniej soczyste i gorsze w smaku.
- Rybę należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie ryba przyklei się do patelni, a po usmażeniu będzie bardziej tłusta. Rybę smażymy powoli, na małym ogniu.
- Kotlety rybne nabiorą lepszego smaku, gdy do rozdrobnionego mięsa dodamy pokrojoną i delikatnie podsmażoną cebulkę.