Ciastka maślane
(kruche ciastka z cukrem)

ciastka maślane dla dzieci

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kg mąki pszennej
1 kostka masła min. 80% (200 g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany gęstej
2 żółtka
1 całe jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cukier gruby do posypania ciastek maślanych

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Przepis na ciastka maślane to z pewnością jedna z tych recept, której nie może zabraknąć w żadnym zeszycie z przepisami. Kruche ciastka z cukrem są bardzo uniwersalne, a zarazem uwielbiane przez wszystkich. Przygotowanie takich ciasteczek maślanych nie jest pracochłonne, a dodatkowo takie ciasteczka kruche możemy przechowywać w pudełku na ciastka przez długi czas. Sekretem najlepszych ciasteczek maślanych jest dobrej jakości masło, którego zawartość tłuszczu nie powinna być mniejsza niż 80%. Dodatkowo ciastka maślane są idealne dla dzieci– maluchy chętnie chrupią takie domowe kruche ciasteczka, a samo ich przygotowanie wspólnie z rodzicami z pewnością sprawi im dużo frajdy.

Ja swoje ciastka maślane najczęściej robię z cukrem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis dowolnie modyfikować. Jeśli chcemy kakaowe ciasteczka, wystarczy dodać do ciasta odrobiny kakao. Ciekawą opcją jest także przygotowanie łaciatych ciasteczek maślanych- w tym przypadku wystarczy ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać ciemnego kakao. Bez problemu możemy także przygotować ciastka maślane z dżemem, zamiast cukru. Jeśli chcemy przygotować ciastka kruche z czekoladą, do ciasta wystarczy dodać posiekaną czekoladę lub nietopliwe kropelki czekoladowe.

Poniższy przepis na ciastka maślane jest na tyle uniwersalny, że oprócz dowolnej modyfikacji przepisu, możemy wykrawać przeróżne kształty, odciskać stempelki, a baza może posłużyć również jako spód do tary, sernika czy kruchych babeczek. Nic, tylko zakasać rękawy i wykrawać przepyszne, kruche ciastka maślane!

Z podanych proporcji wychodzi około 60 sztuk ciasteczek maślanych. Ilość uzależniona jest od wielkości foremek i stopnia rozwałkowania ciasta.

Przygotowanie

1
Gotowe

Ciastka maślane- przygotowanie

Mąkę (500 g) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło (200g) przełożyć do miski, dodać cukier (3/4 szkl.), śmietanę gęstą (2 łyżki), żółtka (2 szt.) i całe jajko, całość posiekać nożem. Dodać mąkę z proszkiem i wyrobić na jednolitą masę. Zbitą kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut.

Jeśli chcemy sobie ułatwić sprawę, możemy ciasto na kruche ciastka maślane przygotować w malakserze. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie malaksera z ostrzem "S" i miksować do czasu, aż ciasto zbije się w kulę. Po tym czasie ciasto przełożyć do miski i w razie konieczności delikatnie jeszcze wyrobić ręcznie. Ciasto na maślane ciastka włożyć do lodówki i schłodzić jak wyżej.

2
Gotowe

Schłodzone ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na pożądaną grubość- ja wolę bardziej cienkie ciasteczka, dlatego ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,3-0,5 cm. Jeśli lubimy bardziej konkretne ciastka kruche, możemy spokojnie rozwałkować grubiej. :) Z ciasta wycinać dowolne kształty.

Wykrojone ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciasteczka maślane ponakłuwać widelcem, posypać cukrem.

3
Gotowe

Gotowe ciastka maślane wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut do zarumienienia. Jeśli robimy grubsze ciastka, czas pieczenia należy wydłużyć.

Wskazówka

  • Ciasto kruche na ciastka maślane nie lubi być długo wyrabiane. Warto więc wyrabiać je w miarę szybko.
  • Jeśli przygotowujemy większą ilość ciastek, warto podzielić ciasto na partie, z tego względu, że ciasto kruche musi być schłodzone. Warto więc podzielić ciasto na kilka części, wyciągnąć jedną do wykrawania ciastek, a resztę zostawić w lodówce.

Dlaczego ciastka maślane rozpływają się podczas pieczenia?

Często zdarza się, że ciastka kruche rozpływają się na blaszce w czasie pieczenia. Może to świadczyć o zbyt małej ilości mąki dodanej do ciasta lub o tym, że ciasto było zbyt krótko chłodzone.

Jak długo można przechowywać ciastka maślane?

Ciastka maślane oprócz tego, że są pyszne, mogą być także przechowywane przez dłuższy czas. Kruche ciasteczka po ostudzeniu można przełożyć do puszki lub słoika na ciastka i przechowywać nawet do 1-2 miesięcy. Choć mało prawdopodobne jest, że ciasteczka maślane z cukrem z powyższego przepisu wytrzymają aż tak długo. 😉

Ciasto kruche z malaksera

Jeśli przygotowujemy ciasto na ciasteczka kruche w malakserze, musimy mieć na uwadze fakt, że ciasto może nieco osiąść na ściankach. Warto wtedy przerwać pracę urządzenia i nierozmieszane składniki „zepchnąć” ze ścianek za pomocą szpatułki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

rogal świętomarciński przepis
poprzedni
Rogale Marcińskie (rogale świętomarcińskie)
Pączki pieczone przepis
następny
Pączki pieczone (pączki z piekarnika)

Komentarze Ukryj komentarze

Uwielbiam kruche ciasteczka maślane, ale nigdy nie wiedziałem jak je zrobić. Teraz wiem, więc biorę się za pieczenie 😀 Idealnie nadadzą się do porannej kawy!

Super przepis – nie ma problemów z utrzymaniem proporcji, a często właśnie w najprostszych recepturach jest coś nie tak. Wspólne pieczenie to super rozrywka dla całej rodziny! Dzieci chętnie angażują się w prace kulinarne, chociaż oczywiście zdarzają się wyjątki. My dekorujemy kruche ciasteczka niczym pierniki (za którymi nie przepadamy). Jestem w szoku, że takie wypieki można przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Myślałam, że tydzień-dwa to już max, jednak ja mam bzika na punkcie świeżej żywności.

Skomentuj