Chrzan jest jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Jest doskonałym dodatkiem do żurku czy barszczu białego, ale także do jaj i mięs. Chrzan urozmaici smak niejednej z potraw, dlatego też zamiast kupować gotowy chrzan w sklepie, można go zrobić samemu. Właśnie w tym poradniku znajdziesz przepis na domowy chrzan wielkanocny.
Co potrzebujemy?
- Korzeń chrzanu
- Jajka (im więcej, tym chrzan będzie bardziej delikatny)
- Śmietana – najlepiej gęsta
- Sok z cytryny
- Musztarda, sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Do jajek dodać śmietanę.
- Chrzan obrać ze skórki i także zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć ciemnienia.
- Jajka połączyć z chrzanem i dokładnie wymieszać. Do smaku dodać sól, cukier, musztardę i sok z cytryny.