W ostatnim czasie do naszych kuchni coraz częściej „zaglądają” szparagi, zarówno te białe, jak i zielone. Sezon na szparagi trwający od marca do czerwca, jest przez wielu z nas bardzo wyczekiwany – to właśnie wtedy na rynkach i bazarkach możemy kupić najlepszej jakości szparagi. Zielone szparagi charakteryzują się wyrazistym smakiem i tym, że nie wymagają obierania przed gotowaniem. Szparagi białe natomiast mają zdecydowanie bardziej łagodny smak i w przeciwieństwie do swoich zielonych kuzynek wymagają obierania. Szparagi w kuchni mogą pochwalić się szerokim wachlarzem zastosowań – stanowią doskonały dodatek do obiadu, sprawdzają się w roli przekąsek i jako składnik zapiekanek. Dodatkowo ze szparagów możemy przygotować wyśmienitą, kremową zupę i wyczarować pyszną sałatkę lub położyć je na grillu. Pomysłów na dania ze szparagami jest naprawdę całe mnóstwo, dlatego też w sezonie szparagowym nie powinniśmy próżnować! Jeśli szukasz ciekawych przepisów na potrawy ze szparagami zielonymi i białymi, koniecznie zerknij do mojej galerii szparagowych przepisów!
Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie serowym
Jak wszyscy doskonale wiemy, sezon szparagowy jest stosunkowo krótki, dlatego też ze względu na jego dobrodziejstwa, powinniśmy korzystać z niego „ile wlezie”. 😀 W mojej kuchni szparagi zagościły na dobre,...
Zupa szparagowa (krem z zielonych szparagów)
Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest zupa szparagowa. Zupę szparagową...