• Home
  • Dania ze szparagów białych i zielonych

W ostatnim czasie do naszych kuchni coraz częściej „zaglądają” szparagi, zarówno te białe, jak i zielone.  Sezon na szparagi trwający od marca do czerwca, jest przez wielu z nas bardzo wyczekiwany – to właśnie wtedy na rynkach i bazarkach możemy kupić najlepszej jakości szparagi. Zielone szparagi charakteryzują się wyrazistym smakiem i tym, że nie wymagają obierania przed gotowaniem. Szparagi białe natomiast mają zdecydowanie bardziej łagodny smak i w przeciwieństwie do swoich zielonych kuzynek wymagają obierania. Szparagi w kuchni mogą pochwalić się szerokim wachlarzem zastosowań – stanowią doskonały dodatek do obiadu, sprawdzają się w roli przekąsek i jako składnik zapiekanek. Dodatkowo ze szparagów możemy przygotować wyśmienitą, kremową zupę i wyczarować pyszną sałatkę lub położyć je na grillu. Pomysłów na dania ze szparagami jest naprawdę całe mnóstwo, dlatego też w sezonie szparagowym nie powinniśmy próżnować! Jeśli szukasz ciekawych przepisów na potrawy ze szparagami zielonymi i białymi, koniecznie zerknij do mojej galerii szparagowych przepisów!