Roladki z kurczaka ze szparagami
w sosie serowym

Roladki z kurczaka w sosie serowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 pęczek szparagów zielonych
2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki oleju
kilka kropel sosu sojowego
po 0.5 łyżeczki bazylii, oregano, papryki wędzonej, papryki słodkiej i czosnku granulowanego
po 2-3 szczypty soli i ostrej papryki
Sos serowy:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
0.5 litra wody
100 ml mleka (niepełne 0.5 szklanki)
5 łyżek twardego, startego sera (u mnie Parmezan)
sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Marynata:

  • Sos serowy:

Opis dania

Udostępnij

Jak wszyscy doskonale wiemy, sezon szparagowy jest stosunkowo krótki, dlatego też ze względu na jego dobrodziejstwa, powinniśmy korzystać z niego „ile wlezie”. 😀 W mojej kuchni szparagi zagościły na dobre, dlatego też dziś przychodzę do Was z nowym przepisem, którym są roladki z kurczaka ze szparagami w kremowym sosie serowym. To danie jest moją kompletną wariacją, jeśli chodzi o wykorzystanie szparagów, ale efekt końcowy jest naprawdę zasMakujący! 🙂 Połączenie kurczaka ze szparagami i sosem serowym okazało się strzałem w dziesiątkę! Koniecznie spróbujcie roladek z kurczaka ze szparagami z tego przepisu, obłęd! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Piersi z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w większe płaty (jak na kotlety) i delikatnie rozbić. Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (więcej na temat przygotowania szparagów znajdziesz TUTAJ).

2
Gotowe

Przygotowanie marynaty:

Do miseczki przelać 2 łyżki oliwy, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Pokrojone i rozbite mięso smarować marynatą z jednej strony (najlepiej za pomocą pędzla). Na posmarowanej marynatą stronie mięsa układać po jednej szparadze, zawijać w roladki.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną patelnię układać roladki ze szparagami jedna przy drugiej, "zawijaniem" do dołu. Smażyć na sporym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej ze stron. Obsmażone roladki zdjąć z patelni, nie wylewać tłuszczu i soku, który wydzielił się z roladek - posłuży nam do zrobienia sosu.

4
Gotowe

Przygotowanie sosu serowego:

Na patelnię, na której smażyły się roladki z kurczaka, dodać 2 łyżki masła, rozpuścić. Patelnię zestawić z ognia, dodać mąkę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Do mąki wlać wodę z mlekiem, dokładnie wymieszać, by rozpuściły się wszystkie grudki. Patelnię postawić na ogniu, podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając co jakiś czas.

Jeśli sos zacznie widocznie gęstnieć, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wyłączyć palnik. Do zagotowanego sosu dodać ser, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5
Gotowe

Usmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem. Roladki zapiekać w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, przez około 15-20 minut, aby mięso "dogotowało" się w środku, a szparagi zmiękły.

Wskazówka:

Ja swoje roladki z kurczaka ze szparagami podaję z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką, np. surówką z młodej kapusty lub surówką z pora.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Surówka z marchewki i jabłka
poprzedni
Surówka z marchewki i jabłka
Kapusta zasmażana z boczkiem
następny
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Surówka z marchewki i jabłka
poprzedni
Surówka z marchewki i jabłka
Kapusta zasmażana z boczkiem
następny
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Skomentuj