Surówka z marchewki
i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 średnie marchewki
0.5 dużego jabłka najlepiej kwaskowego
0.5-1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu
0.5 łyżeczki oleju

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Surówka z marchewki i jabłka często pojawia się na moim stole, jako pyszny i świeży dodatek do obiadu. Surówka z marchewki i jabłka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a jej podstawę stanowią proste składniki, które zwykle każdy z nas ma w swojej kuchni. Surówka z marchewki charakteryzuje się ciekawym, nieco orzeźwiającym smakiem, dzięki czemu doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi. Ja najczęściej surówkę z marchewki podaję np. do duszonej karkówki, schabowych, a nawet kotletów mielonych. Poznaj mój przepis na najprostszą surówkę z marchewki i jabłka do obiadu!

Przygotowanie

1
Gotowe

Marchewkę i jabłko umyć i obrać. Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki, jabłko na oczkach dużych. Całość dokładnie wymieszać, dodać olej, cukier i odrobinę pieprzu. Surówkę ponownie wymieszać, do połączenia się wszystkich składników. W razie konieczności doprawić do smaku cukrem i pieprzem.

Wskazówka:

  • Dla podkręcenia smaku, surówkę z marchewki możemy skropić sokiem z pomarańczy. Ja często zamiast zwykłego oleju czy oliwy z oliwek, używam oleju pomarańczowego.
  • Do surówki z marchewki i jabłka możemy dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.
  • Jeśli chcemy uzyskać jeszcze ciekawszy smak surówki z marchewki, możemy wykorzystać stary patent, który niegdyś gdzieś podpatrzyłam i do dziś często stosuję – dla podkręcenia i uzyskania ciekawego smaku surówki z marchwi, możemy dodać do niej oranżadę w proszku. Gwarantuję, że jeśli raz jej spróbujecie, zawsze będziecie taką przygotowywać. Dzięki dodatkowi oranżady w proszku, zyskamy nie tylko lepszy smak, ale i kolor surówki z marchewki.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Pasta jajeczna przepis
poprzedni
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Roladki z kurczaka w sosie serowym
następny
Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie serowym

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj