Składniki
- 2 średnie marchewki
- 0.5 dużego jabłkanajlepiej kwaskowego
- 0.5-1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu
- 0.5 łyżeczki oleju
Opis dania
Surówka z marchewki i jabłka często pojawia się na moim stole, jako pyszny i świeży dodatek do obiadu. Surówka z marchewki i jabłka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a jej podstawę stanowią proste składniki, które zwykle każdy z nas ma w swojej kuchni. Surówka z marchewki charakteryzuje się ciekawym, nieco orzeźwiającym smakiem, dzięki czemu doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi. Ja najczęściej surówkę z marchewki podaję np. do duszonej karkówki, schabowych, a nawet kotletów mielonych. Poznaj mój przepis na najprostszą surówkę z marchewki i jabłka do obiadu!
Przygotowanie
1 Gotowe | Marchewkę i jabłko umyć i obrać. Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki, jabłko na oczkach dużych. Całość dokładnie wymieszać, dodać olej, cukier i odrobinę pieprzu. Surówkę ponownie wymieszać, do połączenia się wszystkich składników. W razie konieczności doprawić do smaku cukrem i pieprzem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Często sięgam po ten przepis 😉