Składniki
- 5 jaj
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 1.5-2 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Opis dania
Pasta jajeczna jest chyba jedną z najbardziej popularnych past na kanapki. Domowa pasta jajeczna jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a dodatkowo smakuje zdecydowanie lepiej od kupnej pasty z jajek (i wiesz co jesz ;)). Pastę jajeczną możemy przygotować z przeróżnymi dodatkami, jak np. awokado, tuńczyk, a nawet z suszone pomidory. Moją dzisiejszą propozycją jest jednak najprostsza pasta jajeczna, czyli ta z dodatkiem świeżego szczypiorku. Do przygotowania pasty jajecznej na kanapki wystarczy zaledwie 5 prostych składników – ugotowane na twardo jajka, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Poznaj mój sprawdzony przepis na pasę jajeczną ze szczypiorkiem!
Przygotowanie
1 Gotowe | Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka pokroić w drobniutką kostkę, rozgnieść widelcem lub zetrzeć na grubych oczkach tarki (ja praktykuję metodę z tarką). |
2 Gotowe | Szczypiorek umyć i posiekać, dodać do rozdrobnionych jajek, dodać także majonez i dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, i gotowe! Pastę jajeczną przechowywać w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku. |
Komentarze Ukryj komentarze
Polecam Wszystkim Dużo Roboty Nie Ma
🙂 🙂 🙂
Śniadanie z dzieciństwa i takie przepisy bardzo, bardzo lubimy! 🙂 Prostota zawsze się sprawdza – szczególnie, gdy dodajemy składniki, których pochodzenie dobrze znamy. 🙂