Pasta jajeczna
ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
5 jaj
0.5 pęczka szczypiorku
1.5-2 łyżki majonezu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Pasta jajeczna jest chyba jedną z najbardziej popularnych past na kanapki. Domowa pasta jajeczna jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a dodatkowo smakuje zdecydowanie lepiej od kupnej pasty z jajek (i wiesz co jesz ;)). Pastę jajeczną możemy przygotować z przeróżnymi dodatkami, jak np. awokado, tuńczyk, a nawet z suszone pomidory. Moją dzisiejszą propozycją jest jednak najprostsza pasta jajeczna, czyli ta z dodatkiem świeżego szczypiorku. Do przygotowania pasty jajecznej na kanapki wystarczy zaledwie 5 prostych składników – ugotowane na twardo jajka, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Poznaj mój sprawdzony przepis na pasę jajeczną ze szczypiorkiem!

Przygotowanie

1
Gotowe

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka pokroić w drobniutką kostkę, rozgnieść widelcem lub zetrzeć na grubych oczkach tarki (ja praktykuję metodę z tarką).

2
Gotowe

Szczypiorek umyć i posiekać, dodać do rozdrobnionych jajek, dodać także majonez i dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, i gotowe!

Pastę jajeczną przechowywać w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
poprzedni
Pulpety w sosie pomidorowym
Surówka z marchewki i jabłka
następny
Surówka z marchewki i jabłka

Komentarze Ukryj komentarze

Śniadanie z dzieciństwa i takie przepisy bardzo, bardzo lubimy! 🙂 Prostota zawsze się sprawdza – szczególnie, gdy dodajemy składniki, których pochodzenie dobrze znamy. 🙂

Skomentuj