Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze bardziej magiczne. W tym poradniku znajdziesz przepis na domową przyprawę korzenną do piernika. 🙂
Czego będziemy potrzebować?
- 7 lasek cynamonu
- 5 łyżek suszonego imbiru
- 3 łyżeczki goździków (całych)
- 2 gałki muszkatołowe
- 4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki łuskanych ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 3 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Możemy użyć młynka do kawy, moździerza lub tarki o drobnych oczkach. Wszystkie przyprawy musimy drobno zmielić lub zetrzeć. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawę korzenną przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, najlepiej w zaciemnionym miejscu.
Na 1 kg mąki należy dawać 3-4 łyżeczki przyprawy, w zależności od indywidualnych upodobań – przyprawa jest bowiem dość ostra, co zawdzięczamy ziarnom pieprzu.
Pachnie obłędnie! Wypróbowane 🙂