Ciasto Milky Way
bez pieczenia

Ciasto Milky Way bez pieczenia

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
300 g herbatników idealne są kakaowe, ja jednak użyłam herbatników maślanych
1 i 1/4 kostki masła 250 g
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru białego
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2.5 szklanki mleka w proszku nie granulowanego
Polewa:
0.5 tabliczki czekolady mlecznej
2 małe batoniki Milky Way
1/4 szklanki śmietany kremówki 30-36%
1/4 kostki masła

Składniki

  • Składniki na blaszkę 30x25 cm:

  • Polewa:

Opis dania

Udostępnij

Przepis na pyszne ciasto Milky Way bez pieczenia, którego podstawą są herbatniki. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania ciasta, z jednoczesnym zachowaniem smaku. Istnieją dwa sposoby przygotowania ciasta Milky Way – tą samą masą możemy przełożyć kakaowy biszkopt lub herbatniki. Ja przedstawię Wam przepis na nieco szybsze ciasto Milky Way – bez pieczenia, którego postawą są właśnie herbatniki.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie masy:

Do garnuszka przelać mleko, dodać cukier biały, cukier brązowy i cukier wanilinowy. Gotować na małym ogniu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

UWAGA! Cukier brązowy bez przeszkód możemy zastąpić białym i odwrotnie. :)

2
Gotowe

Miękkie masło przełożyć do miski, miksować na gładką, puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać wystudzony syrop z mleka i cukru, ciągle miksując. Na samym końcu dodawać stopniowo mleko w proszku, miksować do czasu uzyskania jednolitej masy bez grudek.

3
Gotowe

Spód blaszki wyłożyć herbatnikami, przykryć pierwszą częścią masy mlecznej. Na masę wyłożyć drugą warstwę herbatników, przykryć pozostałą masą. Na wierzchu znów ułożyć herbatniki.

Na czas przygotowania polewy, ciasto Milky Way odstawić do lodówki.

4
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Czekoladę, batoniki, masło i śmietanę przełożyć do metalowej bądź szklanej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy wszystkie składniki będą roztopione, masę wymieszać i wylać na ciasto, wyrównać.

Ciasto Milky Way przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Ciasto Knoppers czyli wafle przekładane
Przepis na babeczki dyniowe
następny
Muffiny dyniowe (babeczki dyniowe)

Komentarze Ukryj komentarze

Witam. Zrobiłam ciasto według Pani przepisu na blaszkę 25×30 i niestety muszę przyznać że masy było bardzo mało, nie dałam rady jej przełożyć dwa razy herbatnikami. Jak ja przedzieliłam na pół i położyłam na jednej warstwie herbatników to wyszło z 1 lub 2 cm grubości. Więc niestety musiałam zrobić jedna warstwę i ciasto wyszło bardzo ściśle.

To ciasto nie wychodzi za wysokie, między herbatnikami jest właśnie około 1,5-2 cm masy 🙂
Milky Way jest sam w sobie bardzo słodki,stąd też taka proporcja 🙂

Podane składniki są na blaszkę 25×30 cm i z tego można wykroić około 12 kawałków. Jeśli chcemy zrobić na standardowej blaszce do pieczenia, wystarczy podwoić podane proporcje 🙂

Zrób z 2 porcji na 2 blaszki. Ciasto bez pieczenia szybko i sprawnie się robi. Jest tak pyszne, że trudno oprzeć się dokładce 🙂

Zrobiłam na jutrzejsze moje imieniny. Wygląda cudnie, mam nadzieję że smakować będzie podobnie. Dziękuję 😊

Zastanawiam się czy ilość podanych składników bez problemu wystarczy na blaszkę 25×30, ponieważ w innych przepisach na to ciasto podany jest zazwyczaj wymiar blaszki max 24×24. Poproszę o rozwianie moich wątpliwości:)

Witam! Mam pytanie,bo ja nie kapewu o co kaman. 4.5/4 szklanki mleka,
1.5 i 1/4 kostki masła, 1.5/4 szklanki śmietany kremówki, 1.5/4 kostki masła – O CO TU CHODZI?! Ciasto wygląda apetycznie, nawet apetizer senior nie jest potrzebny :))))))))))
Pozdrawiam 😀

Wydaje mi się, że w tej tabelce nad składnikami zmieniła Ci się ilość porcji, dlatego tak się wykrzaczyło 😀
Pod dużym napisem „Składniki” jest taka rubryka „ilość porcji”- tam ustaw 6 i wyskoczy Ci ilość składników potrzebnych do zrobienia ciasta na blaszkę 30×25 cm. :))

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że mleko dla dzieci nie nadaje się do ciast ze względu na smak 🙂
Ale zawsze warto spróbować, może akurat będzie dobrze smakowało 🙂

Masa w sama sobie jest gęsta, bo jest na bazie masła 🙂
Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam nadziewać nią babeczek, ale myślę, że się nada 🙂

Właśnie jestem w trakcie przygotowywania ciasta z Pani przepisu. Czy koniecznie muszę przekładać ciasto herbatbikami w środku? Może nie trzymać „fasonu” jeśli będzie sama masa?

Lepiej ciasto przełożyć, wtedy będzie bardziej stabilne. 🙂 Jeśli Pani go nie przełoży, to nie obiecuję, że masa nie wypłynie ze środka podczas krojenia. 🙂

Chodzi o zwykłą, płynną śmietanę kremówkę 30 lub 36 %, gównie po to, by troszeczkę rozrzedzić polewę 🙂 Fix w proszku się tutaj nie sprawdzi 🙂

Tak, mleko dodajemy w formie proszku stopniowo, cały czas miksując 🙂
Ważne, by nie było ono granulowane – wtedy nie powinny zrobić się grudki 🙂

Świetne! Fajne, kremowe i mega słodkie, ale przecież taki też jest oryginalny batonik. Moje szkraby zjadły całą blachę zanim jeszcze zdarzyłam dobrze pokroić ciasto 🙂

Przykro mi Sabino, jednak ja też jestem tylko człowiekiem i nie siedzę przy komputerze 24 godziny na dobę, więc nie zawsze mogę zatwierdzić komentarze zaraz po dodaniu przez kogoś 🙂
A co do ciasta – nie każdemu musi smakować to, co dodaję na stronie, ponieważ każdy ma inny gust, a przepis jest tylko bazą, którą można dowolnie modyfikować – Ty dodałaś mniej cukru, a i tak ciasto było dla Ciebie obrzydliwie słodkie, jednak nam i wielu innym czytelnikom ciasto smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za opinię! Z pewnością przyda się ona innym 🙂

Baaaaardzo słodkie,
Prawie zwymiotowalam po spróbowaniu masy i nie będę robić polewy bp szkoda czekolady
Ps dałam tylko 2 łyżki cukru

Masa powinna już zgęstnieć podczas miksowania z mlekiem w proszku, wstaw na chwilę do lodówki i zobacz czy zacznie się ściągać. Jeśli nie, to dodaj więcej mleka w proszku. 🙂

Ja akurat użyłam mleka w proszku pełnego z OSM Czarnków, jednak z Łaciatego jest równie dobre. Ważne, by nie było granulowane. 😉

Jadłam to ciasto ostatnio ale na ciemnych herbatnikach, smakuje prawie identycznie jak batonik milky way. Tak samo rozpływa się w ustach 🙂

Z tego co widzę, jest to przepis z mlekiem w proszku. Czy jest opcja użycia jakiego zamiennika mleka w proszku? Niestety, z powodów zdrowotnych nie mogę go spożywać, a chętnie upichciła bym takie ciasto 🙂

Szczerze mówiąc mleko w proszku w tym przepisie jest raczej niezastąpione. 🙁
Chyba, że masz w zanadrzu specjalny zamiennik, np. serwatkę w proszku. 🙂

Uwielbiam to ciasto! Milky Way to mój ulubiony batonik, którym zajadać mogę się praktycznie bez przerwy 😀 W przepisie użyte jest mleko, czy ma to znaczenie czy użyję mleka 2% czy 3.2%?

Przepis dodaję do ulubionych!

Bardzo się cieszę! 😀
A to, jakie dodasz mleko nie ma większego znaczenia. Ja akurat użyłam 2%, bo takie zwykle mam w lodówce. 🙂

Skomentuj