Ciasto Milky Way
bez pieczenia

Ciasto Milky Way bez pieczenia

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
300 g herbatników idealne są kakaowe, ja jednak użyłam herbatników maślanych
1 i 1/4 kostki masła 250 g
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru białego
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2.5 szklanki mleka w proszku nie granulowanego
Polewa:
0.5 tabliczki czekolady mlecznej
2 małe batoniki Milky Way
1/4 szklanki śmietany kremówki 30-36%
1/4 kostki masła

Składniki

  • Składniki na blaszkę 30x25 cm:

  • Polewa:

Opis dania

Udostępnij

Przepis na pyszne ciasto Milky Way bez pieczenia, którego podstawą są herbatniki. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania ciasta, z jednoczesnym zachowaniem smaku. Istnieją dwa sposoby przygotowania ciasta Milky Way – tą samą masą możemy przełożyć kakaowy biszkopt lub herbatniki. Ja przedstawię Wam przepis na nieco szybsze ciasto Milky Way – bez pieczenia, którego postawą są właśnie herbatniki.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie masy:

Do garnuszka przelać mleko, dodać cukier biały, cukier brązowy i cukier wanilinowy. Gotować na małym ogniu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

UWAGA! Cukier brązowy bez przeszkód możemy zastąpić białym i odwrotnie. :)

2
Gotowe

Miękkie masło przełożyć do miski, miksować na gładką, puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać wystudzony syrop z mleka i cukru, ciągle miksując. Na samym końcu dodawać stopniowo mleko w proszku, miksować do czasu uzyskania jednolitej masy bez grudek.

3
Gotowe

Spód blaszki wyłożyć herbatnikami, przykryć pierwszą częścią masy mlecznej. Na masę wyłożyć drugą warstwę herbatników, przykryć pozostałą masą. Na wierzchu znów ułożyć herbatniki.

Na czas przygotowania polewy, ciasto Milky Way odstawić do lodówki.

4
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Czekoladę, batoniki, masło i śmietanę przełożyć do metalowej bądź szklanej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy wszystkie składniki będą roztopione, masę wymieszać i wylać na ciasto, wyrównać.

Ciasto Milky Way przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Ciasto knoppers czyli wafle przekładane
Przepis na babeczki dyniowe
następny
Muffiny dyniowe (babeczki dyniowe)
poprzedni
Ciasto knoppers czyli wafle przekładane
Przepis na babeczki dyniowe
następny
Muffiny dyniowe (babeczki dyniowe)

Komentarze Ukryj komentarze

Niedługo wypróbuję przepis na ciasto milky way z Pani przepisu. Proszę o informację jakiej śmietany trzeba użyć?

Ja akurat użyłam mleka w proszku pełnego z OSM Czarnków, jednak z Łaciatego jest równie dobre. Ważne, by nie było granulowane. 😉

Jadłam to ciasto ostatnio ale na ciemnych herbatnikach, smakuje prawie identycznie jak batonik milky way. Tak samo rozpływa się w ustach 🙂

Z tego co widzę, jest to przepis z mlekiem w proszku. Czy jest opcja użycia jakiego zamiennika mleka w proszku? Niestety, z powodów zdrowotnych nie mogę go spożywać, a chętnie upichciła bym takie ciasto 🙂

Szczerze mówiąc mleko w proszku w tym przepisie jest raczej niezastąpione. 🙁
Chyba, że masz w zanadrzu specjalny zamiennik, np. serwatkę w proszku. 🙂

Uwielbiam to ciasto! Milky Way to mój ulubiony batonik, którym zajadać mogę się praktycznie bez przerwy 😀 W przepisie użyte jest mleko, czy ma to znaczenie czy użyję mleka 2% czy 3.2%?

Przepis dodaję do ulubionych!

Bardzo się cieszę! 😀
A to, jakie dodasz mleko nie ma większego znaczenia. Ja akurat użyłam 2%, bo takie zwykle mam w lodówce. 🙂

Skomentuj