Składniki
Składniki na 12 babeczek dyniowych
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernikalub sam cynamon
- 3/4 kostki masla
- 2 całe jajka
- 3 spore łyżki puree z dyni
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
Opis dania
Jesień, jesień, jesień… a z jesienią – dynia! Dynia jest znana ze swojego wszechstronnego zastosowania. Idealnie nadaje się jako podstawa obiadowych dań i zup, a także jako doskonały dodatek do ciast. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na babeczki dyniowe, które podbiły nie tylko nasze podniebienia, ale również serca. Dynia w babeczkach jest praktycznie niewyczuwalna, a dodatek przypraw korzennych przywołuje klimat nadchodzących świąt. Babeczki dyniowe są bardzo puszyste i rozpływają się w ustach!
Przygotowanie
1 Gotowe | Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać przyprawę korzenną, sól i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić. |
2 Gotowe | Do drugiej miski przełożyć puree z dyni, dodać jajka, mleko i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać cukier, cukier wanilinowy i startą na najmniejszych oczkach skórkę z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowanej i lekko sparzonej). Do ciasta dodać suche składniki i energicznie zamieszać. Ciasto powinno być nieco grudkowate, jednak bez widocznych grudek z mąki. |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Świąteczne zapachy, piernik, dynia, skórka pomarańczy 🙂 Świetny przepis!