Muffiny dyniowe
(babeczki dyniowe)

Przepis na babeczki dyniowe

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 12 babeczek dyniowych
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub sam cynamon
3/4 kostki masla
2 całe jajka
3 spore łyżki puree z dyni
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej

Składniki

  • Składniki na 12 babeczek dyniowych

Opis dania

Udostępnij

Jesień, jesień, jesień… a z jesienią – dynia! Dynia jest znana ze swojego wszechstronnego zastosowania. Idealnie nadaje się jako podstawa obiadowych dań i zup, a także jako doskonały dodatek do ciast. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na babeczki dyniowe, które podbiły nie tylko nasze podniebienia, ale również serca. Dynia w babeczkach jest praktycznie niewyczuwalna, a dodatek przypraw korzennych przywołuje klimat nadchodzących świąt. Babeczki dyniowe są bardzo puszyste i rozpływają się w ustach!

Przygotowanie

1
Gotowe

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać przyprawę korzenną, sól i dokładnie wymieszać.

Masło rozpuścić.

2
Gotowe

Do drugiej miski przełożyć puree z dyni, dodać jajka, mleko i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać cukier, cukier wanilinowy i startą na najmniejszych oczkach skórkę z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowanej i lekko sparzonej).

Do ciasta dodać suche składniki i energicznie zamieszać. Ciasto powinno być nieco grudkowate, jednak bez widocznych grudek z mąki.

3
Gotowe

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Całe ciasto rozłożyć w 12. papilotkach, piec przez około 20-25 minut do suchego patyczka.

Babeczki dyniowe można polać roztopioną czekoladą lub po prostu posypać pudrem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Kopytka przepis podstawowy
Zupa czosnkowa przepis
następny
Zupa czosnkowa krem

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj