Fasolka szparagowa jest to warzywo wywodzące się z rodziny strączkowych. W kuchni stosowane są dwa rodzaje fasolki szparagowej – fasolka szparagowa żółta oraz fasolka szparagowa zielona. Oba rodzaje fasolek szparagowych mają szerokie zastosowanie w kulinariach, dlatego też stanowią podstawę wielu dań. Fasolka szparagowa z bułką tartą najczęściej podawana jest w formie dodatku do obiadu, dzięki czemu jest doskonałym urozmaiceniem wielu dań. Dodatkowo fasolka szparagowa doskonale nadaje się do sałatek lub zup, a także do wszelkiego rodzaju przetworów. Jeśli nie wiesz, jak gotować fasolkę szparagową lub w jakiej postaci ją podać, koniecznie sprawdź moje sprawdzone przepisy na fasolkę szparagową żółtą i zieloną!
Fasolka szparagowa żółta do obiadu
Dziś przedstawię przepis na żółtą fasolkę szparagową, najpierw blanszowaną, a później podsmażaną na masełku z bułką tartą. Tak przygotowana fasolka jest idealnym dodatkiem do obiadu i gwarantuję, że posmakuje każdemu....