Botwinką nazywane są młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Botwina w kuchni stosowana jest głównie do zup, sałatek i potraw duszonych. Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie botwiny, w tej kategorii znajdziesz wszystkie dania z jej użyciem. Do najbardziej popularnych dań z botwiny z pewnością możemy zaliczyć: chłodnik z botwiny, barszcz z botwiny, zupę z botwiny z ziemniakami lub bez i sałatkę z botwiny. Młode liście i korzeń buraka ćwikłowego możemy także pasteryzować w słoikach, zachowując ich wiosenny smak na zimę.
Botwinka (zupa z botwiny)
Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a...
Chłodnik litewski z rzodkiewką
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest to chłodnik, przygotowywany z botwinki, z dodatkiem świeżych ogórków, kopru i szczypiorku. Niegdyś mieszany ze zsiadłym mlekiem lub...