Polędwiczki wieprzowe
w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 polędwiczki wieprzowe
1 duża cebula
300-400 g grzybów
1-1.5 litra gorącej wody/bulionu
0.5 szklanki śmietany 18% (do sosów i zup)
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatowłowa do smaku
1-1.5 łyżki mąki (opcjonalnie)

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Choć tegoroczna jesień dosłownie wysypała grzybami, ja niestety nie miałam okazji wybrać się do lasu. Ale… nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło- grzyby dostałam, część ususzyłam, część zamroziłam, a z kolejnej części sos zrobiłam! 😀 I takim oto jesiennym akcentem, na obiad wskoczyły polędwiczki w sosie grzybowym, które są nieodłącznym elementem naszego grzybowego menu.

Polędwiczki są bardzo kruche, aż rozpływają się w ustach. Do tego sos grzybowy z dodatkiem śmietany, odrobina posiekanej natki pietruszki i wyśmienity obiad z grzybami gotowy! Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Przygotowanie

1
Gotowe

Polędwiczki oczyścić z błonek, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawałek delikatnie rozgnieść palcami, obsypać niewielką ilością soli i pieprzem. Cebulę posiekać.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy (lub smalcu). Na dobrze rozgrzany tłuszcz układać polędwiczki, obsmażać z każdej strony przez około 2-3 minuty. Do polędwiczek dorzucić cebulkę, smażyć aż cebula się zeszkli. Na patelnię dorzucić grzyby, podsmażać rzem przez około 3-5 minut.

3
Gotowe

Całość zalać bulionem/wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem przed około 30 minut.

Uwaga! Wody powinno być niewiele więcej ponad poziomem mięsa i grzybów.

4
Gotowe

Do polędwiczek w sosie grzybowym dodać śmietanę, odparować do czasu, aż sos zgęstnieje.
Jeśli jednak jest problem z gęstnieniem, sos możemy zagęścić łyżką mąki rozmieszanej w 1/3 szklanki śmietany.

5
Gotowe

Sos grzybowy doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej (bez przeszkód możemy dodać więcej ulubionych przypraw). Całość posypać świeżą natką pietruszki.

Wskazówka:

  • Ja do przygotowania polędwiczek w sosie grzybowym użyłam grzybów świeżych, wcześniej oczyszczonych i obgotowanych.
  • Do przygotowania polędwiczek w sosie grzybowym bez przeszkód możemy użyć suszonych grzybów. Wystarczy je wcześniej namoczyć.
  • Do przygotowania sosu grzybowego nadają się zarówno borowiki, podgrzybki, jak i mieszanka grzybów leśnych.
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie możemy podawać zarówno z gotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym puree, kopytkami, gnocchi, makaronem, a nawet kluchami na parze, ryżem i kaszą.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Surówka ze szpinakiem i pędami słonecznika
poprzedni
Surówka ze szpinaku z pędami słonecznika
Przekąski na halloween - przepis
następny
Papryka faszerowana na Halloween (makaronem i kurczakiem)

Skomentuj