Nuggetsy są wspaniałą przekąską, którą możemy przygotować na spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu dla dzieciaków. W poniższym poradniku znajdziesz niezbędne informacje na temat przygotowania idealnie chrupiących nuggetsów.
Czego potrzebujemy?
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 1 szklankę mąki
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka panierki panko
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany – do smaku
- Przygotuj 3 miseczki. Do pierwszej wybij jajko, dodaj mleko i dobrze wymieszaj. W drugiej miseczce przygotuj mąkę i dodaj przyprawy. Do trzeciej miseczki wsyp panierkę panko.
- Kawałki kurczaka najpierw obtocz w mące z przyprawami, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. Obtoczone kawałki kurczaka odłóż do wyschnięcia, a następnie powtórz cały proces. Dzięki podwójnemu panierowaniu, nasze nuggetsy będą bardziej chrupkie.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej (190 stopni). Oleju musi być na tyle dużo, by kawałki kurczaka mogły się w nim całe zanurzyć. Nuggetsy należy wrzucać porcjami i smażyć na złocisty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.