Zupa rybna
z dorsza (zupa rybna z fileta)

Zupa rybna z dorsza z fileta

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 filety z dorsza (około 600 g)
1.5-2 litry bulionu lub wywaru rybnego
2 łyżki masła
1 cebula
4 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1 pęczek koperku
0.5 szklanki śmietanki do zup (18%)
1 łyżka mąki
2 łyżki wody
sól, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Zaleca się, by spożywać ryby częściej niż jedynie raz w tygodniu, jednak jak odmienić klasycznego fileta w panierce? Sposób jest prosty- można przygotować z niego pyszną zupę rybną! Taka zupa rybna z fileta jest bardzo prosta do przygotowania, a dodatkowo jest małą odskocznią od klasycznych „postnych” filetów, które najczęściej podajemy w panierce lub gotowane na parze. Choć w ciągu roku wielu z nas nie ma możliwości przygotowania tradycyjnego wywaru rybnego (gotowanego najczęściej z rybich głów), nadal może przygotować choć namiastkę rybnej zupy, jaką jest zupa rybna z dorsza. Ta zupa rybna z fileta nie wymaga gotowania wywaru rybnego, jeśli jednak takowy posiadamy, jesteśmy prawdziwymi szczęściarzami. 🙂

Poznaj mój prosty pomysł na filet z dorsza, czyli pyszną zupę rybną z ziemniakami i dużą ilością koperku.

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki i smażyć przez około 3 minuty. Do ziemniaków dodać marchew i pietruszkę, smażyć kolejne 3 minuty. Do podsmażonych warzyw dodać posiekaną cebulę, smażyć całość aż do jej zeszklenia.

2
Gotowe

Warzywa zalać gorącym bulionem, gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotować filety z dorsza do zupy rybnej.

3
Gotowe

Z rozmrożonych filetów z dorsza usunąć wyczuwalne pod palcami ości. Filety z dorsza pokroić w dość dużą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (około 1-2 łyżki), smażyć kawałki ryby do lekkiego zarumienienia (po około 2-3 minuty z każdej strony).

4
Gotowe

Podsmażoną rybę dodać do zupy, gotować jeszcze przez około 8 minut na wolnym ogniu, nie doprowadzając do bulgotania, aby delikatne mięso z ryby się nie rozpadło. Przygotować "zaklepkę" z wody, mąki i śmietany- dobrze wymieszać, by nie było grudek. Zupę rybną z fileta zestawić z ognia i zaprawić zawiesiną- ilość dodanej zaklepki jest uzależniona od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać. Zupę postawić z powrotem na ogniu, podgrzewać przez około 3 minuty, by zupa zgęstniała.

5
Gotowe

Zupę rybną z fileta z dorsza doprawić do smaku. Na końcu dodać posiekany koperek, dokładnie wymieszać.

Wskazówka:

  • Zupę rybną można przygotować także z innych filetów, jak np. miruna, halibut, mintaj, morszczuk, sandacz, panga, a nawet łosoś.
  • Oczywiście można pominąć zaprawianie zupą zawiesiną z mąki, wody i śmietanki. Jeśli wolimy mniej gęste zupy, do zupy rybnej z fileta możemy dodać jedynie śmietankę, którą przed dolaniem do zupy należy zahartować.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Skomentuj