Mięso jest podstawą prawie każdej diety. Jednak samo w sobie nie smakuje najlepiej – cała magia tkwi w jego przygotowaniu i przyprawieniu. Najlepszym sposobem na przyprawienie mięsa jest przygotowanie odpowiedniej dla jego rodzaju marynaty i długie w niej leżakowanie. Takim sposobem mięso najlepiej chłonie smaki i pozostaje soczyste. Jaką marynatę dobrać do danego rodzaju mięsa? Propozycje znajdziesz w poniższym poradniku.
Wieprzowina
- Potrzebujemy: wytrawne wino, cebule, por, marchewkę, liść laurowy i czosnek. Mięso w marynacie odstawiamy do lodówki na około 12h.
- Potrzebujemy: wodę, ocet winny, cebulę, ziarna jałowca, liść laurowy, pieprz ziarnisty, szpilki sosnowe lub rozmaryn. Marynata jest bardzo aromatyczna – nie wszystkim może przypaść do gustu, ale zawsze warto spróbować 🙂
Drób (kurczak)
- Potrzebujemy: jogurt naturalny, przyprawy. Mięso nacieramy ulubionymi przyprawami (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, czosnek granulowany), zalewamy jogurtem i odstawiamy do lodówki na około dobę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z jogurtu, opłukujemy i osuszamy. Jogurt nadaje delikatnego, kwaskowego smaku.
- Potrzebujemy: wytrawne czerwone wino, seler naciowy, cebulę, marchew, czosnek, oliwę z oliwek, kilka ziarenek pieprzu. Mięso zanurzone w marynacie odstawiamy do lodówki na około 12h. Marynatę możemy wykorzystać do sporządzenia sosu – wystarczy ją przecedzić.
Wołowina
- Potrzebujemy: wodę, ocet winny, wytrawne czerwone wino, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego. Mięso otoczone marynatą odstawiamy do lodówki na około 12h. Marynatę możemy przecedzić i użyć do wzmocnienia sosu.
Dziczyzna
Marynata według mojego pomysłu. Potrzebujemy: musztarda sarepska, czosnek (duużo czosnku!), cząber, majeranek, ocet balsamiczny. Dziczyznę dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso razem z częścią marynaty przekładamy do rękawa do pieczenia, podkładamy niewielką ilością smalcu i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Przygotowywanie marynaty to doskonały sposób na wzbogacenie smaku mięsa i nadanie mu wyjątkowego aromatu. Wybór odpowiedniej marynaty może naprawdę urozmaicić danie. 🙂 wygląda apetycznie!