Dania z kapusty kiszonej w polskiej kuchni są bardzo popularne. Chyba nikt nie potrafi sobie wyobrazić świąt bez krokietów i pierogów z kapustą kiszoną i grzybami lub łazanek bez kiszonej kapusty. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego też zaleca się jej spożywanie w okresach zimowych, kiedy asortyment świeżych owoców i warzyw jest nieco ograniczony. Do najbardziej popularnych dań z kiszonej kapusty zaliczana jest surówka z kiszonej kapusty, kapusta kiszona zasmażana, kapuśniak z kiszonej kapusty, żeberka w kapuście kiszonej oraz łazanki z kiszoną kapustą. Oczywiście asortyment przepisów z kiszoną kapustą jest znacznie większy. Warto również pamiętać o cennych właściwościach soku z kiszonej kapusty, który również ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Krokiety z pieczarkami i kapustą
Krokiety są jedną z najbardziej popularnych potraw w polskich kuchniach, którą najczęściej spotyka się na stołach w Święta Bożego Narodzenia. Krokiety są to naleśniki zawijane z farszem, później panierowane i...
Łazanki z kapustą i boczkiem
Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w...