Składniki
Proporcje na około 18 krokietów
Skłądniki na ciasto naleśnikowe do krokietów:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 i 1/2 szklanki (+/-) mąki pszennej
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka (klasa M)
Składniki na farsz do krokietów:
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- 0.5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka smalcu
- pieprz i opcjonalnie sól do smaku
Do panierowania i smażenia krokietów:
- jajka
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia
Opis dania
Krokiety są jedną z najbardziej popularnych potraw w polskich kuchniach, którą najczęściej spotyka się na stołach w Święta Bożego Narodzenia. Krokiety są to naleśniki zawijane z farszem, później panierowane i smażone. Najczęściej przygotowywanymi rodzajami krokietów są krokiety z mięsem, z pieczarkami oraz z kapustą i grzybami. Krokiety doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na krokiety, krok po kroku pokażę jak zawijać krokiety i jak przygotować pyszny farsz z kapusty i pieczarek.
Cała tajemnica krokietów skupia się na idealnym cieście naleśnikowym, które nie może pękać podczas zawijania. Jak zrobić ciasto, by krokiety nie pękały przy zawijaniu? Odpowiedź znajdziesz poniżej! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta do krokietów:Do miski wlać mleko i wodę, dodać wybite jajka i sól, dokładnie wymieszać. Do składników mokrych dodać przesianą przez sito mąkę i oliwę, mieszać do czasu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta. Odstawić na czas przygotowania farszu. Podana w przepisie ilość mąki może nieco się różnić, gdyż każda mąka ma inną chłonność. Ciasto powinno mieć jednak konsystencję śmietany - nie powinno być ani zbyt gęste, ani zbyt płynne. |
2 Gotowe | Mi z podanych proporcji wyszło 18 sztuk - naleśniki do krokietów smażyłam na patelni o średnicy 24 cm. Na każdego naleśnika wylewałam 3/4 nabierki (130 ml). Każdego naleśnika smażyłam na dosłownie kilku kroplach oliwy. Zaznaczam to, gdyż naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt cienkie lub zbyt grube, gdyż przy zwijaniu będzie po prostu pękać. |
3 Gotowe | Przygotowanie farszu z kapusty i pieczarek do krokietów:Kapustę delikatnie posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą tak, by było jej na równi z kapustą, zagotować. Gdy zauważymy, że kapusta się zagotowała, zestawić z ognia i odcedzić. Odcedzoną kapustę ponownie postawić na palniku, zmniejszyć ogień do minimum i dodać smalec. Cebulę drobno posiekać i dodać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać i gotować do czasu, aż kapusta całkowicie zmięknie, a reszta wody odparuje. |
4 Gotowe | |
5 Gotowe | |
6 Gotowe | Jak zawijać krokiety - krok po kroku |
7 Gotowe | Panierowanie krokietówGdy wszystkie krokiety będą już zwinięte, możemy przygotować panierkę. Ja stosuję metodę na 3, czyli bułka+mąka ->jajko ->bułka+mąka. Bułka+mąka - mieszam bułkę tartą z mąką, zwykle w proporcjach 2:1, czyli dwie części bułki i jedną część mąki. |
8 Gotowe | Na patelni rozgrzać olej - musi być go na tyle dużo, by po zanurzeniu zakrywał całe krokiety lub przynajmniej sięgał do ich połowy. Krokiety smażyć z obu stron na złocisty kolor. |