Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem, a to nie tylko ze względu na złocistą barwę, ale również na właściwości, które w sobie skrywa. Poszczególne miody różnią się od siebie nie tylko barwą, która uzależniona jest od roślin, z których dany miód został pozyskany, ale także każdy z miodów ma inny wpływ na nasz organizm. W tym poradniku postanowiłam przedstawić rodzaje miodów wraz ze zdjęciami, a także choć odrobinę nakreślić, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje.
Jaki smak, kolor i właściwości mają poszczególne miody? Jak odróżnić miód naturalny od sztucznego? Z jakich kwiatów pozyskuje się dany miód? W jaki sposób przechowywać miód? Na te pytania odpowiadam poniżej, zapraszam do lektury!
Spis treści
Miód – zahaczmy o historię…
Wiele źródeł wskazuje, że pszczoły towarzyszą człowiekowi już od czasów starożytnych. Wzmianki o miodzie pojawiają się w wielu przypowieściach i mitach, a same pszczoły były wręcz czczone- np. w Egipcie pszczoły były atrybutem faraona, a samym owadom oddawano kult. Od zamierzchłych czasów miód składano w ofierze, a na jego podstawie powstał często wspominany w książkach miód pitny. Miód pitny jest jednym z najstarszych alkoholi, jaki pamięta świat. Starożytni Grecy w pszczołach widzieli posłańców bożych, a w Babilonie wszystkie budowle święte budowano w miejscach wcześniej poświęconych miodem.
Choć od czasów starożytnych człowiek pozyskiwał miód od pszczół dziko żyjących, tak z biegiem czasu obserwując te pożyteczne owady, opracował sposób tworzenia własnych pasiek. Tym samym sposobem w średniowieczu produkcja miodu nabrała tempa, gdyż praktycznie każdy z dworskich majątków posiadał własną pasiekę. W tych czasach miód nie był jedynie rozpatrywany jako dobroczynne „lekarstwo”, ale często także jako dobro, którym opłacano kary i podatki. W Polsce miód i jego pozyskiwanie (bartnictwo), stały się popularne za czasów piastowskich.
Rodzaje miodów
W Polsce wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje miodów:
- miody nektarowe,
- miody nektarowo-spadziowe,
- miody spadziowe.
Do miodów nektarowych zaliczane są: miód wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy, wrzosowy, gryczany, miód z sadów i z czerwonej koniczyny. Pośród miodów spadziowych wyróżniamy zarówno miód ze spadzi iglastej i miód ze spadzi liściastej. Na Polskim rynku dostępne są także przeróżne pododmiany miodów, do których zaliczają się: miód faceliowy, mniszkowy, chabrowy, leśny, słonecznikowy, łąkowy, ziołowy, wierzbowy i wiele, wiele innych.
Miody możemy podzielić również ze względu na barwę, gdzie wyróżniamy miody jasne i ciemne, a także ze względu na smak- ostry/intensywny, uniwersalny i łagodny. Dodatkowo miód występuje w postaci płynnej bądź kryształu (naturalny proces krystalizacji).
Rodzaje miodu – charakterystyka i zdjęcia najbardziej popularnych miodów
Miód akacjowy
Charakterystyka
Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej, inaczej zwanej białą lipą. Miód z akacji cechuje się bardzo jasną barwą, która może przybrać kolor słomkowy, a często nawet przezroczysty. Po skrystalizowaniu miód akacjowy przybiera barwę żółtą bądź kremową. Smak miodu akacjowego jest bardzo łagodny, a zapach bardzo przyjemny (można w nim wyczuć zapach kwiatów akacji). Z racji, że miód akacjowy jest bardzo słodki, jest szczególnie uwielbiany przez dzieci. Dodatkowo duża zawartość fruktozy w tym miodzie sprawia, że miód akacjowy krystalizuje się bardzo powoli, dzięki czemu jako jeden z nielicznych pozostaje płynny przez długi czas od rozlewu (nawet do roku).
Właściwości
Kwiaty akacji, z której pozyskiwany jest miód akacjowy znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, wspomagają układ moczowy i regenerację nerek, a także poprawiają trawienie i krążenie krwi. Sam miód akacjowy cechuje się dużą zawartością witamin z grupy B, a także jest bogaty m.in. w magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan i potas, które skutecznie wzmacniają nasz układ odpornościowy. Miód akacjowy może pochwalić się także obecnością nadtlenku wodoru, który wykazuje właściwości antyseptyczne.
Dla kogo miód akacjowy?
Miód akacjowy będzie doskonałym wyborem dla osób, które borykają się z zaburzeniami trawienia, zapaleniem żołądka czy jelit, nadkwaśnością i skurczami. Miód akacjowy działa bowiem ochronnie na żołądek, chroniąc go przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Oprócz tego miód z akacji doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które na co dzień pracują umysłowo, są narażone na ciągłe zmęczenie fizyczne i psychiczne. Dodatkowo, gdy czujemy ogólne osłabienie organizmu, tego typu miód będzie dla nas odpowiedni. Miód akacjowy polecany jest również w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych (przy przeziębieniu) i problemach z układem moczowym.
Miód lipowy
Charakterystyka
Jak sama nazwa wskazuje, miód lipowy pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Miód lipowy w stanie płynnym przybiera barwę jasno-bursztynową, czasami nawet zielonkawożółtą. Po skrystalizowaniu barwa zmienia się na bardziej złocistą, z prześwitami bieli. Miód lipowy jest uznawany za jeden z najlepszych w smaku miodów. Smak miodu z lipy na początku jest bardzo słodki, jednak po chwili przybiera nieco ostrą nutę. Po skrystalizowaniu miód lipowy robi się lekko gorzki. Krystalizacja miodu lipowego oprócz zmiany smaku zmienia również jego postać- z płynnej na lekko „piaskową”. Oznacza to, że na języku możemy wyczuć jakby małe drobinki cukru.
Właściwości
Nie bez przyczyny miód lipowy uznawany jest za naturalny antybiotyk. Duża zawartość olejków eterycznych zawartych w tym miodzie sprawia, że wszelkiego rodzaju przeziębienia, grypy i stany gorączkowe zostają zniwelowane, gdyż owe olejki niszczą drobnoustroje znajdujące się w błonach śluzowych. Dodatkowo miód lipowy ma działanie wykrztuśne, dzięki czemu jest doskonały w walce z kaszlem. Oprócz olejków eterycznych, miód z lipy może pochwalić się dużą zawartością witamin z grupy B, zawartością magnezu, potasu, chloru czy manganu.
Dla kogo miód lipowy?
Jak już wcześniej wspominałam, miód lipowy jest doskonały do walki z przeziębieniem, grypą i gorączką. Dodatkowo wpływa on korzystnie na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne, co z pewnością docenią osoby czujące osłabienie. Dodatkowo miód lipowy działa niczym antybiotyk, pobudzając nasz organizm do walki z wirusami i bakteriami. Cenne właściwości tego miodu docenią także osoby z chorobami układu krwionośnego- miód lipowy może nieco obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo spożywanie miodu z lipy może zapobiegać chorobom krążenia i serca, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego, a także wzmacnia naszą odporność.
Miód spadziowy
Charakterystyka
W przeciwieństwie do miodów nektarowych, miód spadziowy nie jest pozyskiwany z nektaru kwiatów. Miód spadziowy to więc nic innego jak słodka i lepka wydzielina czerwców i mszyc, zebrana i zagęszczona przez pszczoły. Wyróżniamy dwa rodzaje miodu spadziowego- ze spadzi iglastej (jodła, świerk, sosna) i ze spadzi liściastej (najczęściej lipa). W zależności od spadzi, miód będzie miał nieco inny smak- w przypadku spadzi liściastej możemy wyczuć nieco żywiczny posmak, w przypadku iglastej smak będzie nieco bardziej łagodny. Kolor miodu spadziowego (iglastego) jest dość charakterystyczny, gdyż przybiera on bardzo ciemną barwę. Miód ze spadzi liściastej jest nieco jaśniejszy, przybiera kolor bursztynowy, jednak pod wpływem światła i tlenu znacznie ciemnieje. Miód spadziowy ma bardzo przyjemny zapach, jednak jego smak może nieco zniechęcać- trzeba go po prostu lubić. J
Właściwości
Miód spadziowy przez wielu nazywany jest miodem królewskim- nie tylko ze względu na cenę, ale również na właściwości, które w sobie skrywa. Miód spadziowy jest prawie 9 razy bogatszy od miodów nektarowych w mikro- i makroelementy, a co za tym idzie- kryje w sobie większą dawkę magnezu, sodu, fosforu, potasu i wielu, wielu innych! Dodatkowo miód spadziowy jako jedyny może pochwalić się w swoim składzie zawartością srebra, molibdenu, cyny i wanadu, a na dodatek posiada dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy.
Dla kogo miód spadziowy?
Miód spadziowy będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które borykają się z nałogami, bądź pracują w warunkach niesprzyjających zdrowiu- miód ze spadzi niweluje bowiem trujące związki zawarte m.in. w tytoniu, alkoholu, kawie i herbacie. Dodatkowo doskonale sprawdzi się w przypadku osób żyjących w stresie, gdyż jego spożycie koi nerwy i działa uspokajająco. Co więcej miód spadziowy wspomaga nasz organizm podczas przeziębienia, wspomaga przemianę materii, ma pozytywny wpływ na serce i obniża ciśnienie, a także przyspiesza gojenie wszelkiego rodzaju ran. Co ciekawe- miód spadziowy w medycynie naturalnej jest uznawany za świetny środek przeciwnowotworowy, a w stomatologii polecany jest w zapobieganiu powstawania kamienia nazębnego.
Miód rzepakowy
Charakterystyka
Jak sama nazwa wskazuje, miód rzepakowy pobierany jest z kwiatów rzepaku. Miód rzepakowy jest chyba jednym z najbardziej popularnych miodów w Polsce. Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo jasną barwą, która wyróżnia go spośród innych. W postaci płynnej przybiera kolor jasnożółty, natomiast po skrystalizowaniu przybiera kremową, białawą konsystencję. Najczęściej miód rzepakowy możemy kupić już skrystalizowany (w formie kremowej), gdyż w jego przypadku proces ten następuje bardzo szybko po zebraniu. Dzieje się tak z racji dużej zawartości glukozy i stosunkowo niskiej wilgotności. Smak miodu rzepakowego jest bardzo łagodny, dlatego też jest idealny dla dzieci.
Właściwości
Miód rzepakowy może pochwalić się niezłą paletą witamin i minerałów. Ten niezwykle kremowy miód skrywa w sobie dużą ilość witamin z grupy B, C i K, kwas nikotynowy, a także bor, który jest niezbędny w budowie tkanki kostnej, a także w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy i śledziony. Co więcej- miód rzepakowy wykazuje właściwości detoksykacyjne, usprawniając tym samym pracę naszej wątroby.
Dla kogo miód rzepakowy?
Ze względu na właściwości, jakie zawarte są w miodzie rzepakowym, jest on szczególnie polecany dzieciom (duża dawka boru wspomagającego kości, witamina K i żelazo). Miód rzepakowy będzie również doskonały dla osób, które cierpią na anemię, gdyż może on pochwalić się sporą dawką żelaza, którego przyswajalność określana jest aż na 63%! Dodatkowo ten miód pozytywnie wpływa na serce i zapobiega miażdżycy. Miód z rzepaku będzie również idealny dla osób, które borykają się z problemami układu pokarmowego, jak zgaga, wrzody żołądka, wzdęcia oraz osób z problemami z układem moczowym, jak częste infekcje i zapalenia pęcherza, nerek bądź cewki moczowej.
Miód nawłociowy
Charakterystyka
Miód nawłociowy powstaje z kwiatów nawłoci pospolitej, inaczej zwanej również mimozą lub złotą rózgą. Miód z nawłoci jest stosunkowo nowym tworem, dlatego też na chwilę obecną niewielu z nas potrafi docenić jego właściwości. Miód nawłociowy w stanie płynnym ma barwę jasnożółtą, jednak po krystalizacji zmienia odcień na nieco jaśniejszy. Konsystencja miodu z nawłoci po skrystalizowaniu jest bardzo kremowa. Zapach jest bardzo przyjemny, z wyczuwalną nutą kwiatów nawłoci, smak natomiast skrywa w sobie słodycz z nutą lekkiej kwasowości i goryczy.
Miód nawłociowy powstaje na przełomie sierpnia i września, gdyż to właśnie w tym czasie przypada kwitnienie nawłoci. Miód ten uznawany jest za jeden z trudniej dostępnych, a to głównie ze względu na okres kwitnienia mimozy, w którym pszczoły przygotowują się do zimy. Tym samym pszczelarze muszą zadbać o odpowiednie warunki dla owadów, a także pozostawić im część miodu z nawłoci jako pokarm na zimę.
Właściwości
Nie bez przyczyny miód nawłociowy nazywany był dawniej „nektarem życia”. Oprócz nienagannych walorów smakowych, posiada w sobie także wiele składników cennych dla naszego organizmu. Miód nawłociowy wykazuje się silnym działaniem bakteriobójczym, głównie ze względu na zawartość flawonoidów i antyoksydantów. Jest także cennym źródłem kwasów organicznych i witamin.
Dla kogo miód nawłociowy?
Miód nawłociowy jest polecany głównie osobom cierpiącym na problemy związane z układem moczowym. Miód z nawłoci wspiera również układ krążenia, gdyż uszczelnia naczynia krwionośne i wykazuje się właściwościami przeciwzakrzepowymi. Dodatkowo pozwala regulować ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na nasze serce. Miód nawłociowy sprawdzi się również w przypadku mężczyzn, którzy borykają się z przerostem prostaty. Dodatkowo miód nawłociowy skutecznie wspomaga leczenie stawów, jest szczególnie polecany osobom uprawiającym sport i osobom starszym. Miód nawłociowy polecany jest także dla osób, które narażone są na dużą ilość stresu i wyczerpanie fizyczne, gdyż regularne stosowanie miodu z nawłoci pozytywnie wpływa na nasz wygląd i kondycję skóry.
Miód nawłociowy swoje najszersze zastosowanie znajduje w kuchni. Stosuje się go jako zamiennik cukru, a także jako dodatek do wielu dań, marynat i sałatek. Dodatkowo miód z nawłoci doskonale nadaje się do przyrządzania z niego pysznego i zdrowego napoju, np. herbaty z miodem i cytryną.
Miód wrzosowy
Charakterystyka
Miód wrzosowy powstaje z… wrzosu- tego raczej nie trudno zgadnąć. 😉 Z racji, że w Polsce nie ma zbyt dużej liczby wrzosowisk, miód wrzosowy jest dość trudno dostępny. Smak miodu wrzosowego jest bardzo charakterystyczny, gdyż posiada nutę goryczki i ostrości, a dodatkowo idzie w nim wyczuć wrzos. Posiada bardzo esencjonalną, ciemnawą barwę. W postaci płynnej, miód wrzosowy przybiera ciemny rubinowo-brunatny kolor, natomiast po skrystalizowaniu nieco jaśnieje, przybierając bardziej pomarańczowy koloryt. Dodatkowo po procesie krystalizacji, konsystencja miodu wrzosowego zmienia się na piaskową/ziarnistą, bardziej kremową. Miód wrzosowy urzeka swoim zapachem- po otwarciu słoiczka idzie wyczuć przyjemny zapach wrzosu.
Właściwości
Miód wrzosowy jest chyba jednym z najbardziej aromatycznych miodów, który swój intensywny wrzosowy zapach zawdzięcza dużej zawartości olejków eterycznych i substancjom zawartym w nektarze kwiatów. Oprócz pięknego zapachu, miód wrzosowy posiada również cenne właściwości, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Duża zawartość witaminy B, B6 i A oraz spora dawka żelaza sprawia, że miód wrzosowy powinien znaleźć się w naszym jadłospisie. Dodatkowo miód wrzosowy w swoim składzie skrywa kwasy: foliowy, nikotynowy i pantotenowy, a także inhubinę (zapobiegającą rozprzestrzenianiu się bakterii).
Dla kogo miód wrzosowy?
Podobnie jak inne miody, tak i miód wrzosowy skutecznie wspomaga nasz organizm podczas przeziębienia. Pozytywnie wpływa na nasz układ moczowy, w szczególności na pracę nerek. Miód z wrzosu ma również korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy, skutecznie wspomaga trawienie i pracę jelit, a także wspomaga przyswajanie składników odżywczych. Dodatkowo miód wrzosowy znajdzie swoje zastosowanie u osób, które często miewają stany zapalne (np. jamy ustnej, górnych dróg oddechowych, gardła). Ten rodzaj miodu wykazuje właściwości hamujące rozwój bakterii w naszym organizmie. Miód wrzosowy zalecany jest szczególnie mężczyznom, którzy ukończyli 40. rok życia, gdyż skutecznie wspiera profilaktykę chorób prostaty. Dodatkowo miód z wrzosu doskonale sprawdzi się jako środek zwiększający odporność, a w przypadku osób pracujących fizycznie lub ćwiczących- skutecznie wspomoże organizm w regeneracji po wysiłku.
Miód malinowy
Charakterystyka
Miód malinowy, jak sama nazwa wskazuje powstaje z kwiatów malin. Podobnie jak miód wrzosowy, tak i malinowy jest trudno dostępny, ze względu na krótki okres kwitnienia malin oraz na stosunkowo niewielką liczbę plantacji tych pysznych owoców. Smak miodu malinowego może różnić się ze względu na rodzaj malin, z jakich pobrany został nektar, jednak niezmieniony pozostaje kwiatowo-owocowy, słodki zapach tego pysznego miodu. Miód malinowy w postaci płynnej jest złocisty, natomiast po skrystalizowaniu mocno jaśnieje, przybierając białą barwę.
Właściwości
W miodzie malinowym znajdziemy wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na kondycję naszego organizmu. Miód malinowy zawiera w sobie dużą dawkę witamin z grupy B, a także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementy, takie jak magnez, wapń, mangan, fosfor, potas czy chlor. Dodatkowo miód z malin dostarcza nam wielu niezwykle cennych enzymów, jakie pochodzą ze śliny pszczół. To, co wyróżnia miód malinowy, to przede wszystkim ponad 50 substancji aromatycznych, nadających miodowi niezwykle przyjemnego, owocowego zapachu.
Dla kogo miód malinowy?
Miód malinowy będzie bardzo dobrym wyborem, jeśli chodzi o miód dla dzieci. Oprócz przyjemnego smaku, miód malinowy dostarcza do organizmu energii, która jest niezbędna w prawidłowym rozwoju małego organizmu. Dodatkowo miód z malin będzie idealnym wyborem dla osób odczuwających zmęczenie i wyczerpanie, gdyż jego właściwości oprócz energii gwarantują także poprawę samopoczucia, odprężają i wzmacniają nasz organizm. Podobnie jak inne miody, tak i miód z malin ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serce, a także idealnie sprawdzi się w walce z przeziębieniem i grypą.
Miód bławatkowy (chabrowy)
Charakterystyka
Miód bławatkowy powstaje z popularnych w Polsce niebieskofioletowych kwiatów, nazywanych powszechnie chabrem. Choć ta roślina przez wielu uznawana jest jako chwast, pszczoły wykorzystują ją do stworzenia przepysznego miodu. Miód bławatkowy w stanie płynnym charakteryzuje się bursztynową barwą, natomiast po skrystalizowaniu nieco matowieje. W zapachu można wyczuć charakterystyczną woń bławatków (chabrów). Smak świeżego miodu bławatkowego jest nieco gorzkawy, jednak z upływem czasu miód staje się bardziej łagodny.
Właściwości
Miód chabrowy może pochwalić się bogatym składem chemicznym, gdyż po wnikliwej analizie okazuje się, że w swoim składnie zawiera również śladowe ilości nektaru z kwiatów, które rosną w pobliżu chabrów. Dzięki temu miód chabrowy zawiera w swoim składzie cenne pierwiastki, aminokwasy, białka, kwasy organiczne i enzymy. Jak się okazuje, miód chabrowy (bławatkowy) jako jedyny zawiera w swoim składzie białko enzymatyczne o nazwie lizozym, które stanowi budulec tkanek i błon komórek roślinnych i zwierzęcych. Lizozym pełni również niezwykłą funkcję, gdyż ma zdolność rozpuszczania błon komórkowych bakterii.
Dla kogo miód bławatkowy (chabrowy)?
Dzięki właściwościom miodu chabrowego, jakie zapewnia mu lizozym, miód z bławatka sprawdzi się w przypadku zarażenia salmonellą, ale również zadziała hamująco na wirus HIV-1. Miód bławatkowy szczególnie polecany jest przy terapii antybiotykowej, gdyż wykazuje właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Miód chabrowy wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Oprócz zastosowania leczniczego, miód chabrowy będzie idealny do wykorzystania w kuchni. Ze względu na swój wyrazisty smak i zapach, miód bławatkowy z dużym powodzeniem może być stosowany jako zamiennik cukru, ale także jako dodatek do marynat, dipów do sałatek, czy napojów (np. herbaty).
Miód gryczany
Charakterystyka
Miód gryczany powstaje z kwiatów gryki, a na tle innych miodów wyróżnia się charakterystyczną, ciemną barwą. Barwę miodu gryczanego można określić jako ciemnobrunatną, która z czasem pod wpływem światła zmienia się na niemal czarną. Smak miodu gryczanego jest dość charakterystyczny- słodko-ostry, z lekko piekącą nutą. Miód gryczany charakteryzuje się również intensywnym zapachem kwiatów gryki, który uwalnia się po otwarciu słoiczka.
Właściwości
Miód gryczany, zaraz obok spadziowego, uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych miodów, a jego właściwości cenione są niemal na całym świecie. Miód z gryki w swoim składzie zawiera bowiem łatwo przyswajalne przez człowieka witaminy i minerały, które niezbędne są do prawidłowego działania naszego organizmu. W miodzie gryczanym znajdziemy dużą zawartość substancji lotnych, soli mineralnych, inhibin, enzymów, czy rutyny. Miód gryczany bogaty jest również w witaminy z grupy B, a także w witaminę C.
Dla kogo miód gryczany?
Ze względu na zawartość rutyny, miód gryczany jest przede wszystkim polecany osobom starszym. Rutyna działa bowiem wzmacniająco i oczyszczająco na naczynia krwionośnie, dlatego też miód gryczany polecany jest w walce z miażdżycą, a dodatkowo wzmacnia serce. Oprócz tego, miód gryczany dzięki zawartości rutyny poprawia przyswajalność witaminy C, która odgrywa ważną rolę w naszym organizmie (przyspiesza gojenie ran, działa łagodząco przy zapaleniu pęcherza, a także wspomaga organizm w czasie przeziębienia). Miód gryczany z powodzeniem sprawdzi się w przypadku osób cierpiących na niedokrwistość, jaka spowodowana jest niedoborem żelaza. Miód gryczany zawiera bowiem łatwo przyswajalne żelazo, dlatego jego systematyczne spożywanie spowoduje przyrost hemoglobiny we krwi. Miód gryczany zalecany jest także sportowcom, jako środek wspomagający leczenie urazów wewnętrznych. Ten rodzaj miodu będzie również odpowiedni dla osób pracujących umysłowo, gdyż wspomaga pamięć i koncentrację, a także u osób z nałogami- miód gryczany obniża bowiem szkodliwość używek.
Miód faceliowy
Charakterystyka
W ostatnim czasie bardzo duże zainteresowanie budzi miód faceliowy. Choć nie należy on do powszechnie znanych miodów, warto się nim zainteresować. Miód faceliowy należy do miodów nektarowych i jak sama nazwa wskazuje- powstaje z pięknych kwiatów facelii. Jest to roślina niezwykle miododajna, wyróżniająca się niebiesko-fioletową barwą, jaka pokrywa wiele pól. Ze względu na charakterystyczną barwę kwiatów, miód faceliowy w postaci płynnej przybiera bardzo charakterystyczny herbaciany kolor, często w odcieniach żółci, czasami także zieleni. Podobnie jak miód rzepakowy, także i miód faceliowy po procesie krystalizacji zmienia barwę na jaśniejszą (często białą), a jego konsystencja staje się kremowa. Miód faceliowy wyróżnia się łagodnym smakiem i przyjemnym kwiatowym zapachem.
Właściwości
Podobnie jak pozostałe miody, tak i miód faceliowy posiada wiele cennych właściwości. W miodzie z facelii błękitnej znajdują się cenne dla naszego organizmu witaminy i składniki odżywcze. Miód faceliowy może jednak pochwalić się dużą zawartością witaminy B4, która pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Dodatkowo miód ten posiada znaczne ilości żelaza, magnezu i kobaltu. Dodatkowo miód faceliowy posiada właściwości antybakteryjne, a także zmniejsza szkodliwość używek, jak papierosy, alkohol czy kawa.
Dla kogo miód faceliowy?
Właściwości miodu faceliowego z pewnością docenią osoby pracujące umysłowo bądź uczące się, a także te żyjące w stresie. Dodatkowo po miód faceliowy mogą sięgać osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, gdyż ten rodzaj miodu skutecznie je obniża. Poza tym, miód faceliowy będzie idealnym sposobem na wzmocnienie odporności, a także pomoże w leczeniu przeziębień i grypy. Oprócz tego, miód z facelii pozwoli uzyskać ulgę w przypadku chorób układu pokarmowego, jak nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz wszelkich dolegliwości związanych z woreczkiem żółciowym i trzustką.
Miód wielokwiatowy
Charakterystyka
Miód wielkokwiatowy jest zdecydowanie najbardziej popularnym i chyba najczęściej wybieranym przez nas miodem. Z racji, że jest to miód, na który składa się dużo przeróżnych odmian kwiatów i terminy zbiorów mogą się różnić, miód wielokwiatowy będzie miał inną barwę i smak. Tak więc ze względu na termin zbiorów, miód wielokwiatowy możemy podzielić na 3 grupy- miód wielokwiatowy wiosenny, letni i późny. Miód wielokwiatowy wiosenny charakteryzuje się jaśniejszą barwą i delikatnym smakiem, miód letni z kolei będzie miał nieco ciemniejszy odcień, natomiast miód późny, ze względu na częstą zawartość gryki, będzie miał dość ciemną barwę. Smak miodu wielokwiatowego, bez względu na znajdujące się w nim nektary, zwykle będzie łagodny i słodki. Zapach natomiast może przybierać różne postacie, w zależności od nektaru dominującego.
Właściwości
Miód wielokwiatowy dostarcza do naszego organizmu wielu cennych właściwości. Ze względu jednak na różnorodność nektarów, każdy miód wielokwiatowy będzie posiadał inne właściwości. Z całą pewnością w miodach wielokwiatowych znajdziemy szereg kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy i glukonowy). Warto wiedzieć, że miód wielokwiatowy wiosenny będzie miał większą zawartość cukrów prostych, od swoich następców. Miody wielokwiatowe ze zbiorów letnich i późniejszych, będą odznaczały się większą zawartością enzymów i biopierwiastków. Warto wiedzieć, że miód wielokwiatowy często zawiera w sobie również śladowe ilości pyłku pszczelego, wosku, a nawet spadzi iglastej. Co ciekawe, miód wielokwiatowy na tle innych wyróżnia się dość dużą zawartością krzemu, jednak nie wykazuje się tak dużą aktywnością antybiotyczną jak inne miody.
Dla kogo miód wielokwiatowy?
Ze względu na zwykle łagodny, słodki smak, miód wielokwiatowy jest polecany dzieciom. Co ciekawe, ze względu na obecność w miodzie wielokwiatowym pyłków i naturalnych alergenów, miód wielokwiatowy może być spożywany przez NIEKTÓRYCH alergików (to trzeba skonsultować z lekarzem ;)). Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, wspomaga przemianę materii, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serce, wykazuje pozytywny wpływ na wątrobę i jej detoksykację. Dodatkowo miód wielokwiatowy (szczególnie wiosenny) powinien być stosowany przez osoby przemęczone fizyczne i psychiczne, a to ze względu na obecność w nim sporej ilości cukrów prostych.
Miód mniszkowy
Charakterystyka
Jak nie trudno się domyślić, miód mniszkowy powstaje z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli popularnych w Polsce żółtych kwiatków, zmieniających się w dmuchawce. Mniszek lekarski potocznie zwany jest także mleczem, a sam miód często nazywany jest miodem majowym (ze względu na kwitnienie kwiatów w maju). Choć na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że dostępność miodu mniszkowego nie będzie żadnym problemem, nic bardziej mylnego! Jak się okazuje, miód mniszkowy jest dość trudny do uzyskania, gdyż pszczoły wykorzystują nektar mniszka na pożytek rozwojowy. Miód mniszkowy charakteryzuje się jasną żółtą lub pomarańczową barwą. Miód majowy jest jednym z najsłodszych, a w smaku wyczuwalny jest aromat mniszka lekarskiego.
Właściwości
Jak się okazuje, miód mniszkowy na tle innych miodów wyróżnia się bardzo bogatym składem. Miód z mniszka jest świetnym źródłem witaminy B2 i C, a także żelaza, manganu, potasu i fosforu. W jego składzie nie brakuje także choliny, białek, karotenoidów i triterpenów. Miód mniszkowy często stanowi również bazę preparatów leczniczych.
Dla kogo miód mniszkowy?
Miód z mniszka zalecany jest wszystkim osobom, które cierpią na dolegliwości związane z wątrobą, drogami żółciowymi i sercem, a także w przypadku dolegliwości reumatycznych, czy ogólnego osłabienia organizmu. Spożywanie miodu mniszkowego zalecane jest także podczas kuracji antybiotykowej, gdyż miód ten działa osłonowo. Systematyczne przyjmowanie miodu majowego skutecznie podniesie odporność naszego organizmu, a także przyspieszy gojenie się ran. Miód mniszkowy będzie również odpowiednim wyborem dla osób z kamicą nerkową, gdyż poprzez działanie moczopędne, pozwala na przyspieszenie usuwania toksyn z organizmu.
Miód leśny
Charakterystyka
Miód leśny klasyfikowany jest do miodów nektarowo-spadziowych. Powstaje on zarówno z nektaru kwiatowego, jak i ze spadzi iglastej bądź liściastej, dlatego też nazywany jest miodem „2w1”. W zależności od pory zbioru, miód leśny w postaci płynnej jest bardzo ciemny i może mieć barwę od jasno- do ciemnobursztynowej. Wraz z procesem krystalizacji i ubiegiem czasu, miód leśny zyskuje nieco bledszy kolor. W smaku i zapachu takiego miodu wyczuwalny jest aromat leśnych kwiatów (borówki, dzikiej róży, maliny, rumianku itp.), a także żywicy.
Właściwości
Z racji, że miód leśny jest miodem nektarowo-spadziowym, łączy w sobie właściwości obu tych rodzajów miodu. W składzie miodu leśnego możemy znaleźć charakterystyczną dla wszystkich miodów glukozę i fruktozę, które dostarczają do naszego organizmu niezbędną do działania energię. Dodatkowo miód leśny bogaty jest w szereg witamin i minerałów, jak potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i wiele innych. Oprócz tego miód leśny poprzez zawartość białka wykazuje działanie bakteriobójcze, a zawartość przeciwutleniaczy działa antynowotworowo.
Dla kogo miód leśny?
Miód leśny poprzez zawartość acetylocholiny może okazać się zbawienny dla osób cierpiących na nadciśnienie. Acetylocholina powoduje bowiem obniżenie ciśnienia krwi w naszym organizmie. Miód leśny będzie nieocenionym wsparciem podczas przeziębienia i grypy, gdyż jak wcześniej wspominałam, wykazuje właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo miód leśny wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, blokuje wchłanianie ołowiu (co jest szczególnie ważne dla osób z większych miast), a także wspomaga układ trawienny i reguluje przemianę materii.
Jak odróżnić miód naturalny od sztucznego?
Wiele osób zastanawia się, jak odróżnić miód naturalny od sztucznego, co jest szczególnie ważne w przypadku, gdy nie mamy dostępu do sprawdzonego pszczelarza, a miód przypada nam kupować w marketach. Jak więc sprawdzić, czy nie zostaliśmy oszukani?
Sprawdzając, czy mamy do czynienia z miodem prawdziwym czy sztucznym, musimy wziąć pod lupę przede wszystkim smak, wygląd, wagę i reakcję miodu w płynie, ale również cenę.
Smak
Miód naturalny po skosztowaniu jest słodki, jednak po chwili możemy wyczuć delikatne pieczenie w ustach, a w gardle drapanie. Dzieje się tak na skutek uwolnienia naturalnych aromatów miodu, które świadczą o tym, że mamy do czynienia z miodem prawdziwym.
Wygląd
W kwestii wyglądu, na pierwszy rzut oka miód sztuczny nie różni się zbytnio od naturalnego, warto więc przeprowadzić krótki test. Jeśli miód nabrany na łyżeczkę ściekając tworzy stożek, mamy do czynienia z miodem naturalnym. W odróżnieniu, miód sztuczny rozlewa się, tworząc jednolitą konsystencję. Jeszcze niedawno mogliśmy sprawdzić naturalność miodu względem tego, czy dany miód się krystalizuje czy też nie. W obecnych czasach test krystalizacji może nieco zawodzić, jednak wiadomym jest, że miód naturalny przechodzi krystalizację o wiele szybciej niż sztuczny.
Waga
Zakłada się, że waga litrowego słoika miodu naturalnego nie powinna spadać poniżej 1,4 kg. W sklepach możemy spotkać najczęściej słoiki o pojemności 0,9 l, a w tym przypadku waga nie powinna być mniejsza niż 1,1 kg.
Reakcja w wodzie
Test na naturalność miodu najprościej przeprowadzić na zimnej wodzie. Jeśli łyżeczka miodu włożona do szklanki zimnej wody ma trudność z rozpuszczeniem się i tworzy wyraźne smugi, oznacza to, że zakupiliśmy miód naturalny. Miód sztuczny w takim przypadku rozpuszcza się błyskawicznie. Przygotowując herbatę z miodem pamiętajmy, że aby miód zachował swoje właściwości, temperatura płynu nie powinna przekraczać 60 stopni Celsjusza.
Jak przechowywać miód?
Miód jest jednym z tych składników spożywczych, który może być przechowywany przez bardzo długi czas. Wystarczy jednak zadbać o kilka aspektów, które sprawią, że nasz miód na długo zachowa swoje właściwości i smak. Miód nie lubi bezpośredniego światła słonecznego i dostępu powietrza. Warto więc przechowywać go w nieco zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamykanym pojemniku (najlepiej sprawdzają się tu słoiki). Bardzo duże znaczenie w przechowywaniu miodu ma jednak temperatura otoczenia. Najbardziej optymalną dla miodu temperaturą jest ta w granicach 8-10 stopni. Warto wiedzieć, że miód przechowywany w temperaturze około 0 stopni wolniej się skrystalizuje- jest to jednak proces naturalny, którego nie warto zahamowywać, gdyż nie zmienia on właściwości miodu, a jedynie jego wygląd i konsystencję.
Do miodów wymagających pod względem przechowywania należy miód nawłociowy. W przeciwieństwie do innych miodów, miód nawłociowy wymaga przechowywania w nieco niższej temperaturze, ze względu na jego dużą aktywność biologiczną.
Warto pamiętać!
Miód jest produktem wysokokalorycznym. Aby zauważyć efekty warto sięgać po niego regularnie, jednak z należytym umiarem. W przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych, w pierwszej kolejności należy porozmawiać ze swoim lekarzem na temat spożywania miodu.
UWAGA! W zależności od ustawień monitora, kolory miodów mogą się różnić.
Pani Joanno, poradnik rewelacja! Brakuje mi tylko informacji gdzie można kupić poszczególne miody. W sklepach stacjonarnych oprócz wielokwiatowego inne są dość ciężko dostępne 🙂
Pani Basiu, ja trudniej dostępne miody zamawiam przez Internet, ale ze sklepów prowadzonych przez pasieki bądź takich, które zrzeszają mniejsze pasieki i oferują ich miody (nie z allegro). 🙂 Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu, bo niestety okoliczni pszczelarze większości tych miodów nie posiadają. 🙂