Kopytka
przepis podstawowy

Kopytka przepis podstawowy

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg ziemniaków
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
2.5 szklanki mąki pszennej (+/-)
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Kopytka są potrawą mączną, którą dość często przygotowuje się w polskich domach. Kopytka ziemniaczane mogą być podawane jako danie główne lub w postaci dodatków do innych potraw, np. do gulaszu. Ja najczęściej podaję kopytka okraszone skwarkami z boczku lub słoniny, z zasmażaną kapustą kiszoną. Często goszczą u mnie również kopytka na słodko, które podaję z serem (twarogiem) i cukrem. Poniżej przedstawiam domowy, podstawowy przepis na kopytka, który przekazała mi Babcia i Mama.

Przygotowanie

1
Gotowe

Na wstępie warto zaznaczyć, że proces mieszania i wyrabiania składników w kopytkach ma bardzo duże znaczenie. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki będziemy musieli dodać. Ciasto na kopytka wymaga wyczucia, gdyż ilość mąki, którą podałam powyżej, może się różnić.

Wpływ na ilość dodawanej mąki ma nie tylko czas wyrabiania ciasta, ale także rodzaj ziemniaków i chłonność mąki.

2
Gotowe

Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanych ziemniaków stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę wyrabiając, aż do uzyskania miękkiej i puszystej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno przyklejać się do rąk.

3
Gotowe

Blat lub stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na kawałki i uformować równej grubości ruloniki. Kopytka wycinać pod skosem, na grubość około 1 cm, przesypywać delikatnie mąką.

4
Gotowe

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kopytka wrzucać do wrzątku, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gotować jeszcze około 4 minut od czasu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Aby mieć pewność, że ciasto dobrze się ugotowało, warto wyłowić jedną kluskę i po prostu sprawdzić jej środek.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Domowy chłopski garnek danie jednogarnkowe
poprzedni
Chłopski garnek z kiełbasą
Faszerowana papryka
następny
Papryka faszerowana kaszą i kurczakiem
Domowy chłopski garnek danie jednogarnkowe
poprzedni
Chłopski garnek z kiełbasą
Faszerowana papryka
następny
Papryka faszerowana kaszą i kurczakiem

Skomentuj