Zupa ogórkowa
z jajkiem

Zupa ogórkowa z jajkiem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1,5 litra wywaru mięsnego goowany na żeberkach (500 g żeberek)
1 słoik ogórków kiszonych
2 średnie marchewki
1/4 selera
1 korzeń pietruszki
3 średnie ziemniaki
8 jaj
1/3 szklanki mąki do sporządzenia zaklepki
0.5 szklanki wody do sporządzenia zaklepki
1/3 szklanki śmietany 18%
do smaku sól i pieprz

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej i przygotowywana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych startych na tarce lub przecieru ogórkowego. W każdym domu przygotowywana jest inaczej – jedni dodają ryż, inni jajka. Najczęściej gotowana jest na żeberkach, a podstawą są ziemniaki i oczywiście ogórki. U mnie przygotowuje się zupę ogórkową z ziemniakami i jajkiem, czasami także z dodatkiem podsmażonej kiełbasy. Taki też przepis przedstawiam poniżej. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie wywaru

Żeberka dokładnie umyć, przełożyć do garnka. Zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować na wolnym ogniu. Nie doprowadzać do zagotowania. Z wywaru usunąć szumowiny (najlepiej za pomocą drobnego sitka). Warzywa obrać, opłukać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować do miękkości przez około 20 minut.

2
Gotowe

Ogórki zetrzeć na tarce. Gdy warzywa (szczególnie ziemniaki) będą miękkie, do wywaru dodać ogórki. - w innym przypadku kwas z ogórków spowoduje, iż warzywa będą niedogotowane. Do wywaru dodać także przecedzony kwas/wodę z ogórków. Gotować jeszcze przez chwilę, aż ogórki będą miękkie.

3
Gotowe

Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie sporządzić zaklepkę z mąki, śmietany i wody. Dodać do zupy, by uzyskać pożądaną gęstość, zagotować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na koniec dodać obrane ze skorupek jajka, pokrojone w ćwiartki. Do zupy ogórkowej możemy dodać także 2-3 laski kiełbasy, pokrojonej w kostkę i podsmażonej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na żurek wielkanocny
poprzedni
Żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą
Placki ziemniaczane - plendze
następny
Placki ziemniaczane - plendze
Przepis na żurek wielkanocny
poprzedni
Żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą
Placki ziemniaczane - plendze
następny
Placki ziemniaczane - plendze

Skomentuj