Mogłoby się wydawać, że gotowanie ziemniaków jest banalnie proste. I owszem. Ziemniaki są łatwe w przygotowaniu, jednak czy cały proces ich przygotowania przebiega prawidłowo? Aby ziemniaki były dobrze ugotowane, należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad, które pozwolą na maksymalne zachowanie walorów smakowych i jak najmniejszą utratę składników mineralnych ziemniaków. W tym poradniku przeczytasz, jak prawidłowo ugotować ziemniaki.
Jak gotować ziemniaki?
Pierwszym krokiem w prawidłowym przygotowaniu ziemniaków jest ich obranie. Kartofle, aby zachowały jak najwięcej składników odżywczych, powinny być maksymalnie cienko obrane, gdyż blisko skórki znajduje się ich najwięcej. Ziemniaki najlepiej obierać za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw, dzięki której unikniemy nadmiernego pozbycia się łupinki.
Ziemniaki po delikatnym opłukaniu zawsze należy wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Dzięki takiemu działaniu zawarta w ziemniakach skrobia pod wpływem wysokiej temperatury zetnie się, tworząc naturalną barierę przed wypłukiwaniem składników odżywczych i witamin.
Ziemniaki powinniśmy zawsze gotować w większym garnku. Dzięki temu pod przykrywką będzie zostawało więcej pary, a co ważne – czas gotowania zostanie znacznie skrócony. Czas gotowania powinien wynosić nie więcej niż 20 minut – dzięki temu ziemniaki będą krócej narażone na wypłukiwanie witamin i składników mineralnych.
„Pyrki w mundurkach”
Najlepszym sposobem na zachowanie maksymalnej dawki składników mineralnych, jest gotowanie ziemniaków w łupinkach. Skórka jest dodatkową barierą hamującą wypłukiwanie wszystkich cennych składników ziemniaków. Poprzez gotowanie w mundurkach, smak ziemniaków jest nieco inny, niż w przypadku ziemniaków obranych.
Należy pamiętać, by przed gotowaniem w mundurkach, ziemniaki dokładnie umyć i „wyszczotkować”. 🙂
Ziemniaki w mundurkach 😀 Pycha!