Fasolka szparagowa żółta
do obiadu

Fasolka szparagowa żółta do obiadu

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
500 g fasolki szparagowej żółtej
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki masła
sól i ziarenka smaku/wegeta do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Dziś przedstawię przepis na żółtą fasolkę szparagową, najpierw blanszowaną, a później podsmażaną na masełku z bułką tartą. Tak przygotowana fasolka jest idealnym dodatkiem do obiadu i gwarantuję, że posmakuje każdemu. 🙂 Fasolka idealnie współgra z mięsem i ziemniakami, a jej przygotowanie jest banalnie proste.

Przygotowanie

1
Gotowe

Fasolkę umyć i poodcinać ogonki. Jeśli fasolka jest zbyt długa, możemy poprzecinać ją na pół. W większym garnku zagotować wodę z solą i cukrem (po pół łyżeczki każdego).

Wrzucać fasolkę do gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut, w zależności od grubości fasolki. Ugotowaną fasolkę przerzucić do lodowatej wody (najlepiej z dodatkiem lodu), by zatrzymać proces gotowania.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzać masło, dodać fasolkę i smażyć do zarumienienia. Na koniec przyprawić solą i wegetą do smaku, posypać bułką tartą i podsmażać jeszcze przez około 3-4 minuty. Gotowe! :)

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Ciasto drożdżowe
Fish cakes - placuszki z wędzonej ryby
następny
Fish cakes
poprzedni
Ciasto drożdżowe
Fish cakes - placuszki z wędzonej ryby
następny
Fish cakes

Skomentuj