Składniki
- 0.5 główki kapusty włoskiej
- 2 litry bulionu
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1/3 główki selera
- 1 duża czerwona cebula
- około 0.5 kg boczku parzonego lub wędzonegomoże być także boczek pakowany pokrojony w plastry
- koperwedług uznania
- 6 łyżek śmietny gęstej 18%
- 3-4 łyżki mąkido sporządzenia zasmażki
Opis dania
Często zdarza się, że robiąc jeden obiad, zostaje nam jakiś składnik. Tak też było u mnie. Szukałam sposobu na spożytkowanie kapusty włoskiej, która została mi z przygotowania domowego makaronu z kapustą. Takim to sposobem, pojawił się przepis na zupę z wykorzystaniem włoskiej kapusty. Powiem Wam, że sama jestem zaskoczona finalnym efektem, gdyż dodatki wyśmienicie dopełniły całości. Zupa w towarzystwie ekstra chrupiących chipsów z boczku, podsmażonych krążków czerwonej cebuli, nutki gęstej śmietany i kopru, znikała z talerzy „aż się kurzyło”! 🙂 Jeśli zdarzy się, że będziecie mieli do wykorzystania kawał włoskiej kapusty, koniecznie spróbujcie tej zupy. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki i także dorzucić do garnka. Warzywa zalać bulionem, gotować na niewielkim ogniu. Kapustę poszatkować i dorzucić do gotujących się warzyw. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. |
2 Gotowe | Boczek pokroić w cienkie plastry, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć do czasu, aż boczek ładnie się wytopi, nabierze koloru i chrupkości. Gotowe chipsy z boczku wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kładąc kolejną porcję boczku na patelni należy odlać zgromadzony wcześniej tłuszcz. UWAGA! |
3 Gotowe | Cebulę obrać i pokroić w krążki. Smażyć na tłuszczu z boczku do miękkości. Na tłuszcz wsypać mąkę, prażyć do czasu uzyskania rumianego koloru mąki. Zalać wodą, wymieszać tak, by nie było grudek. Dodać do zupy tyle zasmażki, ile uważamy za konieczne - w zależności, jak gęstą zupę chcemy uzyskać. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, porcjować na talerze. Do każdej porcji dodać 1 łyżkę gęstej śmietany, kilka krążków cebuli, chipsy z boczku i całość posypać posiekanym koperkiem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Mniam! Zupa z kapusty włoskiej i to na dodatek z boczkiem? Moje kubki smakowe oszaleją z radości!
Nasze kubki też oszalały, boczek był naprawdę trafnym dodatkiem do tej zupy 🙂