Surówka z rzodkiewki

Wiosenna surówka z rzodkiewki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 pęczki rzodkiewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Surówka z rzodkiewki stanowi idealny dodatek do obiadu, doskonale komponuje się z daniami z delikatnego mięsa, jak kurczak czy indyk. Dodatkowo świetnie pasuje do dań z ryb. Gwarantuję, że ta wiosenna surówka z rzodkiewki zagości w waszych domach na długo. Przygotowanie surówki z rzodkiewki jest bardzo proste i zajmie Wam nie więcej niż 10 minut, dlatego naprawdę warto jej spróbować. 🙂 Poznaj mój przepis na surówkę z rzodkiewki!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie surówki z rzodkiewki:

Rzodkiewkę oddzielić od listków i poucinać "ogonki". Rzodkiewki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zetrzeć na grubych oczkach tarki.

2
Gotowe

Do startej rzodkiewki dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, majonez lub jogurt, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe!

Wskazówka:

Rzodkiewka po starciu na tarce wydzieli sporo wody, dlatego też przed połączeniem z innymi składnikami, możemy wycisnąć nadmiar soku przez bawełnianą ściereczkę (byle nie za mocno!). 🙂

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sałatka z roszponką i pomidorkami
poprzedni
Sałatka z roszponką i pomidorkami
Zupa koperkowa przepis
następny
Zupa koperkowa z ziemniakami i pulpetami

Skomentuj