Przechowywanie czosnku wydaje się proste – i owszem takie jest, jeśli przechowujemy go krótko. Dłuższy czas przechowywania tego cennego warzywa może stać się kłopotliwy i zupełnie niepotrzebny. Jeśli więc mamy taką możliwość, przechowujmy czosnek jak najkrócej, spożywając go jak najczęściej. Pamiętajmy, że jest on nie tylko zdrowy, ale także doskonale wpływa na smak i aromat potraw. Poniżej znajdziesz porady, jak prawidłowo przechowywać czosnek.
Przechowywanie krótkie:
Jeśli czosnek jest naszą flagową przyprawą i w naszych potrawach znika dość szybko, warto przechowywać go w przewiewnym miejscu – najlepiej na półce w niewielkim koszyczku. Czosnku nie należy wkładać do lodówki, gdyż straci on swoje walory smakowe i zacznie kiełkować.
Przechowywanie długie:
Jeśli mamy nadmierną ilość czosnku i nie wiemy jak go wykorzystać, warto obrane ząbki wrzucić do oliwy. Tym samym czosnek nam się nie zmarnuje, a i oliwa przejdzie jego aromatem i świetnie nada się jako przyprawa. Czosnku nie należy zamrażać. Po rozmrożeniu staje się on gorzki i w sumie niezdatny do spożycia.
Super porada! Liczę na więcej i dodaje do obserwowanych 🙂
Zawsze chowałam czosnek do plastikowego pojemnika i do lodówki. Teraz wiem czemu nie miał smaku 😀