Składniki
- 0.5 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki mąkiokoło 360 g
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
Opis dania
Mini pączki serowe są idealne nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także doskonale sprawdzają się jako słodki deser do kawy w ciągu roku. Pączki serowe, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Pączki serowe mini nie zawierają w sobie drożdży, dlatego też nie musimy martwić się o to, że nie wyrosną tak jak powinny. Pączusie z sera w wersji mini są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Prostota i szybkość wykonania takich pączków, są chyba ich największą ich zaletą. Dodatkowo pączki serowe są puszyste i doskonałe w smaku. Poznaj mój przepis na pyszne pączki serowe kładzione łyżką! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Żółtka oddzielić od białek. |
2 Gotowe | Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Mąkę stopniowo dodawać do masy serowej, na końcu dodać ocet i całość dokładnie wymieszać. |
3 Gotowe | Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta serowego i dokładnie, jednak delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką. Pączki serowe smażyć na złocisty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku i przed podaniem posypać cukrem pudrem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Pączki pyszne. Ciasto nie jest rzadkie. Pączki trzeba formować 2 łyżeczkami. Same ładnie nabierają okrągłego kształtu. Olej nie może być zbyt gorący, bo właśnie wtedy są spieczone i surowe w środku. Podobnie jeśli zrobimy je zbyt duże. Nakładałam łyżką i były surowe przy zbyt krótkim smażeniu. Dlatego trzeba nakładać łyżeczką lub smażyć dłużej na średnim ogniu.
Smak surowych racuchuchów. Szkoda pieniedzy
Niech pani usunie ten beznadziejny przepis! Żałuję że nie przeczytałam komentarzy przed przystąpieniem do pracy! Zakalec surowe w środku! Szkoda nerwów i pieniędzy
Wina nie leży tu raczej po stronie przepisu. Proszę przejrzeć inne strony i zauważy Pani, że wszystkie przepisy na te pączki są niemal jednakowe. Ten przepis akurat jest w mojej rodzinie od wielu lat i nigdy nie było takiego problemu.
Warto pamiętać, że używa Pani składników z innych firm, gdzie chociażby sam ser może być tutaj powodem tego, że pączki wychodzą surowe.
Na przyszłość proszę mieć też na uwadze, że każdy przepis jest tylko bazą, która czasem wymaga modyfikacji pod własne skladniki.
Bardzo dobre super stosowałam się zgodnie z przepisem dodałam trochę więcej mąki. Polecam już rodzinie
Pączki przypominają w smaku racuchy, są bardzo delikatne więc po ostygnięciu wszystkie się pomarszczyły, co nie zmienia faktu, że są bardzo smaczne ☺️
Muszę przyznać że mimo trzymania się przepisu jeden wielki zakalec w środku.Nie polecam tego przepisu
Niestety ale z tego przepisu wychodzą raczej racuchy z wyglądu niż pączki, ciasto jest za rzadkie i coś z nim ewidentnie nie tak. U mnie wszystko wylądowało w koszu, surowe w środku
Jeśli widziała Pani, że ciasto jest za rzadkie wystarczyło dodać mąki – każda mąka ma inną chłonność i jej ilość może się trochę różnić od tej podanej w przepisie.
Dużo tutaj zależy także od użytego sera- jeden będzie gęsty inny bardziej mokry.
Dodatkowo na to, że pączki wyszły surowe mogła mieć wpływ temperatura smażenia i wielkość nakładanych porcji. Jeśli robiła Pani pączki wielkości pięści, to fakt- mogły być surowe. Ja nakładam porcje nie większe od orzecha włoskiego.
Kwestia wyczucia i udoskonalenia przepisu pod własne składniki- tak uważam, bo przepisu używam kilka lat i nigdy nie miałam takich problemów. 🙂
Niestety u mnie również w środku surowe i puste. W dodatku dużo chłoną oleju. Próbowałam jak Pani pisała dodać mąki zmniejszyć temperaturę oleju i nic. Połowa w koszu
Nie widziałam ciasta, nie wiem jak mocno miała Pani rozgrzany olej, a na odległość i na podstawie komentarza trudno określić co mogło być nie tak. 🙂 Poniżej podpowiedziałam co mogło być przyczyną, jednak jeśli nadal coś nie wychodzi, to trzeba już kombinować samemu. Przepis jest tylko bazą, a to czy wyjdzie zależy już tylko od nas. 🙂
Pycha
🙂
Kilka sztuk było ok, cała reszta surowa w środku. Smażone były na średnio małym palniku, składniki dokładnie wymierzone. Co zrobiłam nie tak? Stracone nerwy i czas 😔
Najczęstszym powodem niedopieczenia wewnątrz jest właśnie zbyt mocno nagrzany olej. Te pączki powinny niemal same obracać się podczas smażenia, co świadczy o ich dopieczeniu w środku. 🙂 Najlepiej więc używać termometru, by na bieżąco kontrolować temperaturę oleju- powinna mieć ona ciągle około 175 stopni.
Innym powodem może być to, że ciasto było po prostu zbyt rzadkie.
Przetestowane do kawusi. Pycha!
Z pewnością są bardzo smaczne te mini pączki 🙂