Pączki serowe
mini (z sera z wiaderka)

Pączki serowe przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kg sera z wiaderka
4 jajka
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki około 360 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Mini pączki serowe są idealne nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także doskonale sprawdzają się jako słodki deser do kawy w ciągu roku. Pączki serowe, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Pączki serowe mini nie zawierają w sobie drożdży, dlatego też nie musimy martwić się o to, że nie wyrosną tak jak powinny. Pączusie z sera w wersji mini są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Prostota i szybkość wykonania takich pączków, są chyba ich największą ich zaletą. Dodatkowo pączki serowe są puszyste i doskonałe w smaku. Poznaj mój przepis na pyszne pączki serowe kładzione łyżką! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, nadal ubijając dodawać po łyżce sera.

2
Gotowe

Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Mąkę stopniowo dodawać do masy serowej, na końcu dodać ocet i całość dokładnie wymieszać.

3
Gotowe

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta serowego i dokładnie, jednak delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze (pączki kładzione na tłuszcz sporo urosną).

Pączki serowe smażyć na złocisty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wskazówka:

Pączki serowe kładzione łyżką mają to do siebie, że przybierają różne kształty – to także świadczy o ich wyjątkowości. Jeśli jednak chcemy uzyskać pączki serowe w kształcie zgrabnych kuleczek, przed nałożeniem ciasta na tłuszcz możemy uformować kuleczki za pomocą dwóch łyżek lub po prostu rękoma (co będzie nieco trudniejsze, gdyż ciasto na pączki serowe jest dość rzadkie). Aby ciasto nie przyklejało się do łyżek (lub rąk), przed nabraniem porcji ciasta możemy zamoczyć łyżki (lub ręce) w oleju (zimnym oczywiście!)- wtedy ciasto łatwiej uformujemy w kuleczki.

Pączki serowe nie mogą smażyć się na zbyt gorącym oleju. W przypadku zbyt wysokiej temperatury tłuszczu, pączusie serowe spieką się z zewnątrz i będą surowe w środku. Warto więc smażyć je na średniej mocy palnika.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sałatka na krakersach z tuńczykiem
poprzedni
Sałatka z tuńczykiem na krakersach (sałatka warstwowa)
Biszkopt przepis
następny
Biszkopt z 5 jaj (bez proszku do pieczenia)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj