Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby
Lato w większości kojarzy nam się z przyjemnościami i dla naszych kuchni jest to szczególnie przyjemny okres, gdyż wiąże się z przygotowaniem sezonowych potraw, bogactwem świeżych owoców, ziół i warzyw,...
Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja
Patelnia jest tym naczyniem, które musi znaleźć się w każdej kuchni. Mówi się, że dobry nóż wyróżnia kucharza, moim zdaniem także dobra patelnia. 😉 Z pewnością każdy z nas choć...
Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami
Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem, a to nie tylko ze względu na złocistą barwę, ale również na właściwości, które w sobie skrywa. Poszczególne miody różnią się od siebie...
Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?
Karp na wigilię wpisał się do Polskiej tradycji tak samo, jak uszka do barszczu, jednak skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia? Wielu z nas z...
12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?
Zgodnie z tradycją, w czasie wigilii Bożego Narodzenia, na naszym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego akurat 12? Według niektórych wierzeń, liczba potraw wigilijnych symbolizuje ilość miesięcy w roku,...
Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku
W obecnych czasach często słyszy się o zatruciach salmonellą, a nawet całych partiach jaj wycofywanych ze sprzedaży, gdyż istnieje ryzyko, że jaja są zarażone. Gdy przygotowujemy potrawy z koniecznością użycia...
Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?
Jajko na miękko może stanowić bardzo pożywne i pyszne śniadanie, jednak wielu z nas zastanawia się, jak ugotować jajka na miękko, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Mogłoby...
Typy mąki – jaki typ do czego?
Mąka jest podstawowym składnikiem wszelkiego rodzaju wypieków i niektórych potraw, jak kluski, kluseczki, placuszki, naleśniki… Jednak często spotykamy się z problemem dopasowania odpowiedniego typu mąki do danego wypieku. Najbardziej uniwersalnym...
Puree z dyni – jak zrobić?
Puree z dyni na dwa sposoby Puree z dyni ma bardzo szerokie zastosowanie. Mus z dyni można wykorzystywać zarówno do ciast, muffinek, zup, placuszków i wielu, wielu innych dań. Przygotowanie...
Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze bardziej magiczne. W tym...