• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Przekąski
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
  • Recykling
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Przekąski
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
  • Recykling
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Home
  • Owoce i warzywa
  • Puree z dyni – jak zrobić?

Puree z dyni – jak zrobić?

Dodano 07.10.2018
przez Joanna
Kategorie:
  • Owoce i warzywa
  • Poradnik
Puree z dyni przepis

Puree z dyni na dwa sposoby

Puree z dyni ma bardzo szerokie zastosowanie. Mus z dyni można wykorzystywać zarówno do ciast, muffinek, zup, placuszków i wielu, wielu innych dań. Przygotowanie puree z dyni pozwala zamknąć w słoiczku jesień, dzięki czemu smakiem dyni możemy cieszyć się przez cały rok. W poniższym poradniku przedstawię dwa sposoby przygotowania pruee z dyni – mus z dyni pieczonej i mus z dyni gotowanej.

Ja swoje puree przygotowuję z dyni pieczonej – ten sposób jest znacznie łatwiejszy i jak dla mnie bardziej wygodny, gdyż nie ma konieczności obierania dyni z dość twardej skóry.

Puree z dyni pieczonej

Jak już wcześniej wspominałam, ten sposób jest nieco prostszy i szybszy. W tym przypadku dynię należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne (najlepiej za pomocą łyżki). Ja swoją dynię piekłam w całych połówkach, jednak można pokroić ją również na mniejsze kawałki. Całe połówki dyni umieściłam na blaszce do pieczenia skórą do dołu, wierzch przykryłam folią aluminiową. Dynię piekłam przez około godzinę, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. W zależności od wielkości dyni czas pieczenia może się różnić. Co jakiś czas wystarczy po prostu sprawdzać, czy miąższ jest miękki. Jeśli widelec lekko wbija się w miąższ, jest to znak, że nasza dynia jest gotowa.

Dynię po upieczeniu należy wystudzić. Za pomocą łyżki należy wydłubać miąższ ze skóry. Po oddzieleniu, miąższ należy zblendować na gładki mus. Jeśli podczas miksowania zauważysz, że dynia jest zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody. Pamiętaj jednak, że puree nie może być ani za suche, ani zbyt mokre.

Jeśli po zmiksowaniu z musu wydzieli się woda, puree należy delikatnie odsączyć przez bawełnianą szmatkę.

Puree z dyni gotowanej

Równie dobrym, jednak nieco bardziej wymagającym sposobem przygotowania puree z dyni, jest jej ugotowanie. W tym przypadku dynię również należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie dynię należy obrać ze skóry, która często jest twarda i trudna do usunięcia, jednak ostry nóż i silna dłoń nie powinna mieć z tym problemu. 😉 Obraną dynię wystarczy pokroić w kostkę. W tym momencie możemy ugotować dynię na dwa sposoby – tradycyjnie (w wodzie) lub na parze. Oba sposoby są dobre, jednak ja polecam sposób gotowania dyni na parze. Dzięki temu warzywo nie wytrąci swoich cennych właściwości do wody, a dodatkowo miąższ nie będzie bardzo mokry.

Sposób postępowania w obu przypadkach będzie taki sam – dynię, zarówno na parze, jak i tradycyjnie, należy gotować do miękkości. Podobnie jak w przypadku dyni pieczonej, widelec powinien wbić się w miąższ z łatwością.

Po ugotowaniu, proces postępowania jest taki sam jak w przypadku pieczenia. Jeśli gotowaliśmy dynię w wodzie, należy ją odcedzić, najlepiej przez sitko i wystudzić. Miękki miąższ należy zmiksować na gładki mus i w razie konieczności odsączyć go na drobnym sitku lub bawełnianej ściereczce.

Pasteryzowanie musu z dyni

Aby przez dług czas cieszyć się smakiem dyni, puree musimy spasteryzować. Mus niepasteryzowany możemy przechowywać w lodówce maksymalnie 3-5 dni od jego przygotowania.

Pasteryzacja dyni jest dość wymagająca, gdyż aby mus zachował swoje właściwości i nie psuł się, proces gotowania musimy powtórzyć aż 3 razy. Puree z dyni należy umieścić w czystych, wyparzonych wcześniej słoiczkach. Słoiczki należy szczelnie zamknąć, za pomocą czystych i również wyparzonych wcześniej nakrętek. Słoiczki należy umieścić w garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości słoiczków i gotować przez 1,5 godziny. Następnego dnia słoiczki ponownie należy pasteryzować, już przez 30 minut. Ostatniego dnia puree z dyni należy gotować przez 15 minut. Dynię pasteryzowaną przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Jeśli nie chcemy bawić się w dość pracochłonne pasteryzowanie dyni, mus możemy po prostu zamrozić. Puree z dyni wystarczy poporcjować  do woreczków do mrożenia i umieścić w zamrażarce. Jeśli będziemy chcieli użyć dyni mrożonej, po wyjęciu z zamrażarki należy rozmrozić ją na gęstym sitku, by miąższ nie był zbyt mokry.

Sprawdź również przepis na dżem z dyni.

Udostępnij
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Kategorie

Coś słodkiego

Coś słodkiego

Dania główne

Dania główne

Dodatki

Dodatki

Kuchenny recykling

Kuchenny recykling

Przekąski

Przekąski

Przepisy świąteczne

Przepisy świąteczne

Przetwory

Przetwory

Zupy

Zupy

Popularne

  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia Przepis na pyszne ciasto Milky Way bez pieczenia, którego podstawą…
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia Ciasta bez pieczenia cały czas stają się coraz bardziej popularne,…
  • Ciasto Bounty bez pieczeniaCiasto Bounty bez pieczenia Jesteście zwolennikami kokosowego batonika Bounty? Teraz możecie przygotować go w…

Porady

  • Typy mąki – jaki typ do czego?

    Typy mąki – jaki typ do czego?

  • Puree z dyni – jak zrobić?

    Puree z dyni – jak zrobić?

  • Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

    Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

  • Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

    Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

  • Jak zrobić domowe masło?

    Jak zrobić domowe masło?

  • Jak gotować bób?

    Jak gotować bób?

Facebook

PysiaGotuje

Najnowsze komentarze

  • Kasia o Pączki
  • Ala Kowalczyk o Faworki z piwem
  • CookUp o Ciastka owsiane
  • Dietetyk Na Walizkach o Ryba na parze
  • Kamka o Kulki Raffaello

Najpopularniejsze

  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
  • Ciastka owsiane czekoladowe (bez pieczenia)Ciastka owsiane czekoladowe (bez pieczenia)
  • Faworki/chrust (przepis tradycyjny)Faworki/chrust (przepis tradycyjny)
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia
  • Pączki przepis tradycyjnyPączki przepis tradycyjny
  • Ciasto bez pieczenia z herbatnikamiCiasto bez pieczenia z herbatnikami

Sprawdź również

Ciasta

Ciasta

Ciasteczka

Ciasteczka

Dania z makaronem

Dania z makaronem

Zapiekanki

Zapiekanki

Zupy krem

Zupy krem

Zupy tradycyjne

Zupy tradycyjne

  • Artykuły
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Cookies

KURKANIELOTKA.PL | © 2018