Pączki pieczone
(pączki z piekarnika)

Pączki pieczone (pączki z piekarnika)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
4.5 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 kostka drożdży świeżych 100 g
3/4 szklanki ciepłego mleka
6 jajek
1.5 łyżeczki soli
1 i 2/3 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
wybrane nadzienie

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Tłusty Czwartek jest idealnym zwieńczeniem hucznego karnawału, warto więc w tym dniu zadbać o odpowiednie menu, czyli pączki tradycyjne i mini pączusie, faworki klasyczne lub faworki z piwem, a także inne pyszne słodkości, jak na przykład słodkie spiralki z ciasta parzonego. Choć mówi się, że w Tłusty Czwartek 1 pączek = 1 kaloria, warto poeksperymentować i spróbować choć nieco zdrowszej wersji pączków, a mianowicie pączków z piekarnika. Przepis na pączki pieczone specjalnie nie różni się od tego na pączki smażone w tłuszczu, a jest choć odrobinę zdrowszą alternatywą. Zamiast smażenia, pączki wystarczy upiec w piekarniku i gotowe!

Może i pączki pieczone nie są to w 100% pączki fit, jednak nam bardzo zasmakowały i z pewnością zawitają w naszym słodkim menu na Tłusty Czwartek- są mega puszyste i delikatne, a dodatkowo długo zachowują świeżość. Dodatkowym plusem (i chyba największym) pączków z piekarnika jest fakt, że nie są przesiąknięte tłuszczem.

Z podanych poniżej proporcji wychodzi około 30 sztuk pączków pieczonych w piekarniku dużych (średnica rantu 7,5 cm) i około 60 mniejszych (średnica rantu 6,5 cm).

UWAGA! Proporcje na szklankę 300 ml.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie rozczynu z drożdży:

Do rondelka pokruszyć drożdże, dodać 6 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
(Składniki do rozczynu odjąć od wartości podanych w składnikach.)

2
Gotowe

W czasie, gdy rozczyn będzie wyrastać, do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, aby sól nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami.

3
Gotowe

W środku mąki zrobić wgłębienie, dodać rozczyn z drożdży i delikatnie zamieszać. Dodać resztę ciepłego mleka i jajka, wyrobić na gładkie ciasto (około 5-10 min). Po wyrobieniu stopniowo dodawać miękkie masło, ciągle wyrabiając (około 10 minut), aż ciasto nabierze elastyczności i zacznie odchodzić od rąk.

Ciasto można wyrobić w robocie z hakiem.

4
Gotowe

Po dokładnym wyrobieniu, ciasto na pączki pieczone odstawić do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i ponownie wyrobić (około 3 minut), aby pozbyć się intensywnego aromatu drożdży.

5
Gotowe

Ciasto na pączki z piekarnika rozpłaszczyć dłońmi na blacie na kształt prostokąta (na grubość około 1.5-2 cm), wycinać pożądanej wielkości kółka. Każde kółeczko lekko rozgnieść, zrobić wgłębienie na środku i nadziewać według uznania (u mnie powidła śliwkowe). Brzegi ciasta zagnieść (jak pierogi), uformować kuleczkę. Każdego pączka włożyć do papilotki, przełożyć na blaszkę.

6
Gotowe

Każdego pączka posmarować rozbełtanym jajkiem, odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po wyrośnięciu ponownie delikatnie posmarować jajkiem.

7
Gotowe

Każdą partię piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż do zarumienienia.

8
Gotowe

Pączki pieczone lukrować zaraz po delikatnym wystudzeniu. Przepis na lukier do pączków znajdziesz w przepisie na pączki tradycyjne.

Wskazówka:

  • Pączki pieczone możemy nadziewać według uznania. Ja swoje pączki robiłam z powidłami śliwkowymi z czekoladą, równie dobrze możemy użyć marmolady, konfitury różanej, czekolady czy budyniu.
  • Ciasto na pączki pieczone może wydawać się nieco rzadkie, dlatego podczas wyrabiania po wyrośnięciu (przed wycinaniem) konieczne będzie podsypywanie ciasta mąką.

Do wypieku pączków może Ci się przydać również domowe urządzenie do pieczenia pączków.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ciastka maślane dla dzieci
poprzedni
Ciastka maślane (kruche ciastka z cukrem)

Komentarze Ukryj komentarze

Pani Jolu, można spróbować. 🙂
Teoretycznie jajka w pączkach pieczonych można zastąpić mielonym siemieniem lnianym (1 łyżka siemienia+ 2-3 łyżki gorącej wody), rozgniecionym bananem lub jogurtem (1 jajko to około 60 g jogurtu). Mleko krowie natomiast bez przeszkód możemy zastąpić wodą bądź mlekiem roślinnym (np. migdałowym, kokosowym).

Skomentuj