Pączki pieczone
(pączki z piekarnika)

Pączki pieczone (pączki z piekarnika)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
4.5 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 kostka drożdży świeżych 100 g
3/4 szklanki ciepłego mleka
6 jajek
1.5 łyżeczki soli
1 i 2/3 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
wybrane nadzienie

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Tłusty Czwartek jest idealnym zwieńczeniem hucznego karnawału, warto więc w tym dniu zadbać o odpowiednie menu, czyli pączki tradycyjne i mini pączusie, faworki klasyczne lub faworki z piwem, a także inne pyszne słodkości, jak na przykład słodkie spiralki z ciasta parzonego. Choć mówi się, że w Tłusty Czwartek 1 pączek = 1 kaloria, warto poeksperymentować i spróbować choć nieco zdrowszej wersji pączków, a mianowicie pączków z piekarnika. Przepis na pączki pieczone specjalnie nie różni się od tego na pączki smażone w tłuszczu, a jest choć odrobinę zdrowszą alternatywą. Zamiast smażenia, pączki wystarczy upiec w piekarniku i gotowe!

Może i pączki pieczone nie są to w 100% pączki fit, jednak nam bardzo zasmakowały i z pewnością zawitają w naszym słodkim menu na Tłusty Czwartek- są mega puszyste i delikatne, a dodatkowo długo zachowują świeżość. Dodatkowym plusem (i chyba największym) pączków z piekarnika jest fakt, że nie są przesiąknięte tłuszczem.

Z podanych poniżej proporcji wychodzi około 30 sztuk pączków pieczonych w piekarniku dużych (średnica rantu 7,5 cm) i około 60 mniejszych (średnica rantu 6,5 cm).

UWAGA! Proporcje na szklankę 300 ml.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie rozczynu z drożdży:

Do rondelka pokruszyć drożdże, dodać 6 łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
(Składniki do rozczynu odjąć od wartości podanych w składnikach.)

2
Gotowe

W czasie, gdy rozczyn będzie wyrastać, do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, aby sól nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami.

3
Gotowe

W środku mąki zrobić wgłębienie, dodać rozczyn z drożdży i delikatnie zamieszać. Dodać resztę ciepłego mleka i jajka, wyrobić na gładkie ciasto (około 5-10 min). Po wyrobieniu stopniowo dodawać miękkie masło, ciągle wyrabiając (około 10 minut), aż ciasto nabierze elastyczności i zacznie odchodzić od rąk.

Ciasto można wyrobić w robocie z hakiem.

4
Gotowe

Po dokładnym wyrobieniu, ciasto na pączki pieczone odstawić do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i ponownie wyrobić (około 3 minut), aby pozbyć się intensywnego aromatu drożdży.

5
Gotowe

Ciasto na pączki z piekarnika rozpłaszczyć dłońmi na blacie na kształt prostokąta (na grubość około 1.5-2 cm), wycinać pożądanej wielkości kółka. Każde kółeczko lekko rozgnieść, zrobić wgłębienie na środku i nadziewać według uznania (u mnie powidła śliwkowe). Brzegi ciasta zagnieść (jak pierogi), uformować kuleczkę. Każdego pączka włożyć do papilotki, przełożyć na blaszkę.

6
Gotowe

Każdego pączka posmarować rozbełtanym jajkiem, odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po wyrośnięciu ponownie delikatnie posmarować jajkiem.

7
Gotowe

Każdą partię piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż do zarumienienia.

8
Gotowe

Pączki pieczone lukrować zaraz po delikatnym wystudzeniu. Przepis na lukier do pączków znajdziesz w przepisie na pączki tradycyjne.

Wskazówka:

  • Pączki pieczone możemy nadziewać według uznania. Ja swoje pączki robiłam z powidłami śliwkowymi z czekoladą, równie dobrze możemy użyć marmolady, konfitury różanej, czekolady czy budyniu.
  • Ciasto na pączki pieczone może wydawać się nieco rzadkie, dlatego podczas wyrabiania po wyrośnięciu (przed wycinaniem) konieczne będzie podsypywanie ciasta mąką.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Krajanka piernikowa
poprzedni
Krajanka piernikowa z bakaliami
crumble z jabłkami
następny
Jabłka pod kruszonką czyli crumble z jabłkami

Komentarze Ukryj komentarze

Pani Jolu, można spróbować. 🙂
Teoretycznie jajka w pączkach pieczonych można zastąpić mielonym siemieniem lnianym (1 łyżka siemienia+ 2-3 łyżki gorącej wody), rozgniecionym bananem lub jogurtem (1 jajko to około 60 g jogurtu). Mleko krowie natomiast bez przeszkód możemy zastąpić wodą bądź mlekiem roślinnym (np. migdałowym, kokosowym).

Skomentuj