Pierniki
świąteczne z miodem

Pierniki świąteczne z miodem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 jajko
80 g masła
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru pudru
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1.5-2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych. Niektóre pierniki wymagają czasu, który wpływa na ich miękkość i kruchość, jednak poniższy przepis pozwala na przygotowanie wyśmienitych pierników nawet w przeddzień świąt. Pierniczki po upieczeniu są kruche i miękkie, dlatego też nie wymagają leżakowania. Koniecznie zapisz sobie poniższy przepis na pierniki, bo naprawdę warto!

Przygotowanie

1
Gotowe

Masło i miód przełożyć do metalowej miski lub rondelka, podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać jajko i cukier puder, dokładnie wymieszać.

W oddzielnej misce połączyć wszystkie suche składniki - przesianą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Suche składniki połączyć z mokrymi, wyrobić na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut.

2
Gotowe

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość 0,5-1 cm. Z ciasta wycinać pożądane kształty pierniczków, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniczki wkładać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez 7 -10 minut. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym lub specjalnej puszce do ciasteczek i dekorować według uznania.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Uszka z pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami
następny
Sernik
poprzedni
Uszka z pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami
następny
Sernik

Skomentuj