Szarotka sypana
(jabłecznik z kaszy manny)

Szarlotka z kaszą manną

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na blaszkę 24x24 lub małą tortownicę:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 średnich jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
3/4 kostki masła
1-1.5 szklanki migdałów do posypania

Składniki

  • Składniki na blaszkę 24x24 lub małą tortownicę:

Opis dania

Udostępnij

Szarlotka sypana jest idealnym ciastem zarówno dla kuchennych „weteranów”, jak i osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z pieczeniem. Sypana szarlotka nie wymaga użycia jajek i miksera, nie trzeba jej ugniatać, a cały proces jej przygotowania polega na połączeniu ze sobą suchych składników i przekładaniu ich startymi jabłkami. Szarlotka sypana jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, dzięki czemu doskonale sprawdzi się u początkujących kucharzy. Powiem szczerze, że na początku nie byłam zbytnio przekonana co do szarlotki sypanej, jednak szybko zmieniłam zdanie- prostota przygotowania i smak, są naprawdę warte wypróbowania jabłecznika z kaszy manny. Jeśli Wy nadal borykacie się z myślą, czy warto zrobić szarlotkę sypaną, śmiało mogę Wam polecić to ciasto!

Podane poniżej proporcje wystarczą na przygotowanie ciasta w kwadratowej blaszce 24×24 cm lub małej tortownicy. Jeśli zależy nam na szarlotce sypanej na dużą blaszkę, należy pomnożyć składniki x2.

Przygotowanie

1
Gotowe

Do miski przesiać mąkę, dodać kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ranty wysmarować niewielką ilością masła.

2
Gotowe

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do startych jabłek dodać cynamon, cukier wanilinowy i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

3
Gotowe

Na spód blaszki wysypać 1/3 wymieszanych suchych składników. Na to wyłożyć połowę jabłek, przykryć drugą częścią mąki z kaszą. Wyłożyć resztę jabłek, a na wierzch wysypać resztę suchych składników. Na ciasto wysypać migdały.

4
Gotowe

Masło zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), bezpośrednio na wierzch sypanej szarlotki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez godzinę na trybie góra/dół.

Wskazówka:

  • Suchą szarlotkę warto przygotować na blaszce z wysokim spodem/tacką. Jeśli nie posiadamy takiej formy, a ciasto przygotowujemy w klasycznej blaszce z klamrą/tortownicy, warto wtedy postawić ją na dodatkowej blaszce. Zapobiegnie to wyciekaniu soków na spód piekarnika w czasie pieczenia.
  • Masło warto włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Ułatwi to jego starcie na tarce.
  • Do przygotowania sypanego jabłecznika najlepiej używać soczystych jabłek- w ten sposób unikniemy sytuacji, że nasze ciasto nie będzie dobrze nasiąknięte sokami, czyli niedopieczone.
  • Jeśli boimy się, że nasza szarlotka na sypko może nie dopiec się od spodu, bądź używamy mało soczystych jabłek, na spód blaszki możemy zetrzeć niewielką ilość masła.
  • Ilość cukru w przepisie na ciasto sypane z jabłkami możemy dowolnie regulować w zależności od tego, jak bardzo słodkie są nasze jabłka.
  • Jeśli lubimy, do sypanej szarlotki możemy dodać garść posiekanych rodzynek lub migdałów.

Szarlotka sypana bez kaszy manny

Nie każdemu z nas może przypaść szarlotka z dodatkiem kaszy manny, która chcąc nie chcąc jest wyczuwalna podczas jedzenia. W takim przypadku bez problemu możemy zastąpić kaszę mannę bułką tartą w takich samych proporcjach. Idealnym rozwiązaniem będzie także przygotowanie szarlotki sypanej z płatkami owsianymi- szklankę manny wystarczy zastąpić 3/4 szklanki płatków owsianych.

Szarlotka sypana z olejem

Sypki jabłecznik możemy przygotować również w wersji z olejem. W takim przypadku 3/4 kostki masła (czyli 150 gram), należy zastąpić 150 ml oleju. Oczywiście zamiast masła czy oleju, do przygotowania jabłecznika z manną możemy użyć margaryny.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik bez spodu z mlekiem skondensowanym
poprzedni
Sernik bez spodu z mlekiem skondensowanym (tylko 4 składniki!)
następny
Pierniczki świąteczne z miodem

Komentarze Ukryj komentarze

Pani Joanno. Piękne zdjęcia! Aż chce się takie ciasto schrupać. Muszę wypróbować ten przepis bo pierwszy raz taki widzę:)

Bardzo dziękuję! 😀 A przepis jest wart przetestowania, sama miałam co do niego wątpliwości, ale efekt finalny pozytywnie mnie zaskoczył. 🙂

Skomentuj