Krajanka piernikowa
z bakaliami

Krajanka piernikowa

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kostki masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
2.5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1-1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
powidła śliwkowe do posmarowania
1 garść dowolnych orzechów ja użyłam brazylijskich
1 garść rodzynek
1 garść migdałów

Składniki

  • Lukier:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

W okresie świąt Bożego Narodzenia często zastanawiamy się, gdzie kupić krajankę piernikową i jaka jest jej cena. Krajanki dostępne są w większości cukierni, a nawet w sklepikach osiedlowych, jednak ja polecam przygotowanie krajanki piernikowej samodzielnie. Podczas świątecznego zgiełku może trudno będzie znaleźć odrobinę czasu na zrobienie tego pysznego przysmaku, jednak z racji, iż krajanka to nic innego jak ciasto piernikowe w lukrze, może trochę poleżeć. Warto więc zaplanować sobie jej przygotowanie na kilka dni przed świętami. Dodatkowo taka krajanka piernikowa nie jest skomplikowana w przygotowaniu i mamy pełen wgląd w to, jakich składników do jej przygotowania używamy. Dodatkowo warto zaznaczyć, że taka domowa krajanka piernikowa jest o niebo lepsza w smaku od tych, które zdarza nam się kupować.

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam mój sprawdzony przepis na krajankę piernikową z domowymi powidłami i bakaliami, która co rok na nowo podbija nasze serca i podniebienia. To co, zakasamy rękawy i działamy? 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

W rondelku rozpuścić masło z miodem, odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu do masy dodać jajka i cukier puder, dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Mąkę z sodą przesiać przez sito, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Do mąki dodać wcześniej przygotowaną masę z masła, miodu, pudru i jajek, całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto na krajankę piernikową zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum godzinę.

3
Gotowe

W tym czasie możemy przygotować bakalie do posypania. Orzechy, migdały i rodzynki posiekać i całość razem wymieszać. Możemy sobie ułatwić sprawę i wrzucić wszystko do malaksera. :)

4
Gotowe

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować (najlepiej na kształt prostokąta). Posmarować powidłami, posypać częścią posiekanych bakalii i całość zawinąć w rulon - jak makowiec.

5
Gotowe

Zawinięte rulony przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do zarumienienia.

6
Gotowe

Upieczone ciasto wystudzić, pokroić na skos (części o grubości około 1.5-2 cm). Każdą część zanurzyć w lukrze, pozostawić na kratce, aż nadmiar lukru spłynie i zaschnie. Krajankę piernikową przechowywać w puszce do ciastek, szczelnym pojemniku plastikowym lub słoiku.

7
Gotowe

Przygotowanie lukru do krajanki piernikowej:

Lukier do krajanki piernikowej powinien być nieco rzadszy niż ten, który przygotowujemy do lukrowania ciast i pierników.

Cukier puder przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i wrzątek. Wszystko dokładnie wymieszać. W tak przygotowanym lukrze maczać każdą część krajanki, odkładać na kratkę w celu spłynięcia jego nadmiaru.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sałatka śledziowa z ziemniakami
poprzedni
Śledzie pod pierzynką (sałatka śledziowa z ziemniakami)

Skomentuj