Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek
bez pieczenia

Ciasto bez peczenia - ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
350 g ciasteczek - kulki w czekoladzie ja użyłam O!kulki Magnetic
0.5 kostki masła
2 banany
3 czekolady mleczne u mnie Goplana
2 łyżki ciemnego kakao
+/- 2-3 łyżki mleka w proszku pełnego, nie odtłuszczonego i nie granulowanego
1 litr śmietany kremówki 30% 2x0.5 litra
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzątku
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Ciasta bez pieczenia cały czas stają się coraz bardziej popularne, ze względu na łatwość przygotowania i brak konieczności używania piekarnika. Ciasta bez pieczenia są bardzo szybkie do przygotowania i zwykle ich podstawę stanowią herbatniki, krakersy, ciasteczka oreo i sucharki. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na świetne ciasto bez pieczenia, którego głównym składnikiem są ciasteczka w postaci kuleczek w czekoladzie. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite ciasto bez pieczenia na spodzie z ciasteczek! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przgotowanie ciasteczkowego spodu:

Ciasteczka kuleczki wrzucić do blendera kielichowego lub rozgnieść na pył za pomocą kulki do ciasta - należy odłożyć około garść całych ciasteczek do udekorowania ciasta. Masło rozpuścić i dodać do pokruszonych ciasteczek, dobrze wymieszać.

Tak przygotowanym ciasteczkowym spodem wyłożyć wysoką formę do tarty lub tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), dobrze ugnieść- najlepiej spodem szklanki. Banany obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry. Układać na spodzie ciasteczkowym.

Na czas przygotowania masy czekoladowej blaszkę ze spodem z ciastek włożyć do lodówki.

2
Gotowe

Przygotowanie masy czekoladowej:

Pół litra śmietanki przelać do garnka, czekoladę połamać na małe kawałki i dorzucić do śmietany. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do masy dodać gorzkie kakao i mleko w proszku (pełne min. 26%, nie odtłuszczone i nie granulowane). Masę dokładnie wymieszać, by wszystkie grudki dobrze się rozpuściły.

3
Gotowe

Masę podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Masa powinna zacząć widocznie gęstnieć podczas gotowania, jeśli tak się nie dzieje, dodać nieco więcej mleka w proszku. Tak przygotowaną, przestudzoną masę (podczas studzenia masa powinna się zsiadać) wylać na spód z ciasteczek, odstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia - na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

4
Gotowe

Przygotowanie masy śmietankowej:

W 1/3 szklanki przegotowanej, gorącej (jednak nie wrzącej) wody rozpuścić żelatynę. Energicznie wymieszać, by żelatyna dobrze się rozpuściła i nie zrobiła się grudkowata. Żelatynę ostudzić- jeśli zacznie się ściągać, należy ubić śmietankę.

Dobrze schłodzoną śmietankę dobrze ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Zastygającą żelatynę dodać do śmietany, wymieszać łopatką, by oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę śmietankową wyłożyć na masę czekoladową i udekorować połówkami ciasteczek, które wcześniej odłożyliśmy.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Pancakes bananowe przepis
poprzedni
Placuszki bananowe (pancakes)
następny
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pancakes bananowe przepis
poprzedni
Placuszki bananowe (pancakes)
następny
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Komentarze Ukryj komentarze

Ciasto wyszło rewelacyjnie !! Mega słodkie ale tego było się można spodziewać. Czasem warto zgrzeszyć 😉

Och tak pięknie wygląda a nie wyszło 😭mi również masa popłynęła ale i spód z ciasteczek tak nie wygląda

U mnie spód z ciasteczek był bardzo mocno „ubity”, dlatego taki wyszedł 🙂
A z masą jak pisałam Pani niżej, masę niemal zagotowałam i po dodaniu mleka w proszku zaczęła mi gęstnieć. Być może masa potrzebowała dłuższego gotowania na wolnym ogniu, bądź mleko było odtłuszczone lub granulowane – to też może mieć znaczenie. 🙂
Ciasto powinno się dość długo chłodzić, przed położeniem śmietanki nawet całą noc, więc może tutaj tkwi problem 🙂

Ja robiłam w szklanej formie od tarty o średnicy około 27 cm 🙂
Ale możesz zrobić też w tortownicy lub na zwykłej blaszce kwadratowej 🙂

Poproszę o bardziej szczegółowy opis masy czekoladowej. Wczoraj robiłam to ciasto i ta masa mi płynie. 🙁 chciałabym się dowiedzieć co zrobiłam nie tak

Karolino,
ja masę robiłam tak – śmietanę przelałam do garnuszka, dodałam czekoladę i na wolnym ogniu podgrzewałam niemal do zagotowania. Gdy masa zaczynała się gotować, garnek zestawiłam z ognia, dodałam kakao i mleko w proszku. Mieszałam tak długo, by nie było grudek. Masę ponownie postawiłam na ogniu i dalej podgrzewałam, aż masa zaczęła gęstnieć. Masę zestawiłam z ognia i odstawiłam do wystudzenia – masa powinna coraz bardziej gęstnieć.
A czy po wylaniu masy wstawiłaś ciasto do lodówki?
Być może też mleko w proszku nie ściągnęło masy tak jak powinno 🙁

U mnie niestety ta sama sytuacja… Nie zauważyłam żadnego zgęstnienia masy, mimo tego że dodałam sporo mleka w proszku. Czy masa musi się zagotować?

Uwielbiam tarty bez pieczenia, a ta wygląda nieziemsko! Szkoda że jestem na diecie, bo chętnie bym ją schrupała… ślinka cieknie <3

Skomentuj