Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek
bez pieczenia

Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
350 g ciasteczek - kulki w czekoladzie ja użyłam O!kulki Magnetic
0.5 kostki masła
2 banany
3 czekolady mleczne u mnie Goplana
2 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki mleka w proszku
1 litr śmietany kremówki 30% 2x0.5 litra
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzątku
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Ciasta bez pieczenia cały czas stają się coraz bardziej popularne, ze względu na łatwość przygotowania i brak konieczności używania piekarnika. Ciasta bez pieczenia są bardzo szybkie do przygotowania i zwykle ich podstawę stanowią herbatniki, krakersy, ciasteczka oreo i sucharki. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na świetne ciasto bez pieczenia, którego głównym składnikiem są ciasteczka w postaci kuleczek w czekoladzie. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite ciasto bez pieczenia na spodzie z ciasteczek! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przgotowanie ciasteczkowego spodu:

Ciasteczka kuleczki wrzucić do blendera kielichowego lub rozgnieść na pył za pomocą kulki do ciasta - należy odłożyć około garść całych ciasteczek do udekorowania ciasta. Masło rozpuścić i dodać do pokruszonych ciasteczek, dobrze wymieszać.

Tak przygotowanym ciasteczkowym spodem wyłożyć wysoką formę do tarty lub tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), dobrze ugnieść- najlepiej spodem szklanki. Banany obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry. Układać na spodzie ciasteczkowym.

Na czas przygotowania masy czekoladowej blaszkę ze spodem z ciastek włożyć do lodówki.

2
Gotowe

Przygotowanie masy czekoladowej:

Pół litra śmietanki przelać do garnka, czekoladę połamać na małe kawałki i dorzucić do śmietany. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do masy dodać gorzkie kakao i mleko w proszku.

Dokładnie wymieszać, by wszystkie grudki dobrze się rozpuściły, gotować jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną masę wylać na spód z ciasteczek, odstawić do całkowitego wystygnięcia.

3
Gotowe

Przygotowanie masy śmietankowej:

W 1/3 szklanki przegotowanej, gorącej (jednak nie wrzącej) wody rozpuścić żelatynę. Energicznie wymieszać, by żelatyna dobrze się rozpuściła i nie zrobiła się grudkowata. Żelatynę ostudzić- jeśli zacznie się ściągać, należy ubić śmietankę.

Dobrze schłodzoną śmietankę dobrze ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Zastygającą żelatynę dodać do śmietany, wymieszać łopatką, by oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę śmietankową wyłożyć na masę czekoladową i udekorować połówkami ciasteczek, które wcześniej odłożyliśmy.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Pancakes bananowe przepis
poprzedni
Placuszki bananowe
następny
Ciasto drożdżowe
Pancakes bananowe przepis
poprzedni
Placuszki bananowe
następny
Ciasto drożdżowe

Komentarze Ukryj komentarze

Uwielbiam tarty bez pieczenia, a ta wygląda nieziemsko! Szkoda że jestem na diecie, bo chętnie bym ją schrupała… ślinka cieknie <3

Skomentuj