Składniki
- 50 g drożdżypół kostki
- 2.5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki ciepłego mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 kostki margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- cukier wanilinowy
Składniki do kruszonki:
- 0.5 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek mąki
- 0.5 opakowania cukru wanilinowego
- owoce według uznania
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście śliwki możemy zastąpić również innymi owocami, jak truskawki czy rabarbar. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i pyszne, a sam przepis nie jest skomplikowany, dlatego też praktycznie każdy może przygotować wyśmienity placek drożdżowy. Dopełnieniem całości jest przepyszna kruszonka, którą przygotujemy w ciągu minuty. Z przepisu, który podaję Wam niżej korzystała jeszcze moja Babcia i do dziś według takiej receptury placek drożdżowy przygotowywany jest w moim rodzinnym domu. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie rozczynu z drożdży:Drożdże pokruszyć do małego garnuszka, zalać ćwiartką szklanki ciepłego mleka (pół z pół szklanki, która została podana w składnikach). Dodać 2 łyżki cukru (także odjąć od ilości podanej obok) i pół szklanki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
2 Gotowe | Margarynę rozpuścić (nie gotować), dodać resztę cukru i cukier wanilinowy, i utrzeć za pomocą kulki do ciasta. Dodać resztę mleka i jajka, ucierać na puszystą masę. Do masy dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży i delikatnie połączyć składniki. Dodać przesianą mąkę (2 szklanki) i oliwę. Całość wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. |
3 Gotowe | Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli do przygotowania ciasta używamy śliwek, warto każdą połówkę układać skórką do dołu. Ja dodatkowo każdą część przed wyłożeniem na ciasto, maczam w mące ziemniaczanej - Babcia zawsze mówiła, że ma to zapobiec utopieniu się owoców w cieście. :) |
4 Gotowe | Przygotowanie kruszonki:Ciepłą margarynę przełożyć do miseczki, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Wyrobić palcami, by wszystkie składniki stworzyły jednolitą masę. |
Komentarze Ukryj komentarze
A czy można użyć mrożonych śliwek?trzeba je wcześniej rozmrozić?i obtoczyć np w mące?
Można, jak najbardziej 🙂
Rozmrażać nie trzeba, wystarczy obtoczyć w mące ziemniaczanej 🙂
NIEBO W GĘBIE!!!!!!!