Ciasto drożdżowe
ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
50 g drożdży pół kostki
2.5 szklanki mąki
0.5 szklanki ciepłego mleka
0.5 szklanki cukru
0.5 kostki margaryny
2 jajka
2 łyżki oleju
cukier wanilinowy
Składniki do kruszonki:
0.5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
8 łyżek mąki
0.5 opakowania cukru wanilinowego
owoce według uznania

Składniki

  • Składniki do kruszonki:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście śliwki możemy zastąpić również innymi owocami, jak truskawki czy rabarbar. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i pyszne, a sam przepis nie jest skomplikowany, dlatego też praktycznie każdy może przygotować wyśmienity placek drożdżowy. Dopełnieniem całości jest przepyszna kruszonka, którą przygotujemy w ciągu minuty. Z przepisu, który podaję Wam niżej korzystała jeszcze moja Babcia i do dziś według takiej receptury placek drożdżowy przygotowywany jest w moim rodzinnym domu. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie rozczynu z drożdży:

Drożdże pokruszyć do małego garnuszka, zalać ćwiartką szklanki ciepłego mleka (pół z pół szklanki, która została podana w składnikach). Dodać 2 łyżki cukru (także odjąć od ilości podanej obok) i pół szklanki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Margarynę rozpuścić (nie gotować), dodać resztę cukru i cukier wanilinowy, i utrzeć za pomocą kulki do ciasta. Dodać resztę mleka i jajka, ucierać na puszystą masę. Do masy dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży i delikatnie połączyć składniki. Dodać przesianą mąkę (2 szklanki) i oliwę. Całość wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

3
Gotowe

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas przygotowania kruszonki.

Jeśli do przygotowania ciasta używamy śliwek, warto każdą połówkę układać skórką do dołu. Ja dodatkowo każdą część przed wyłożeniem na ciasto, maczam w mące ziemniaczanej - Babcia zawsze mówiła, że ma to zapobiec utopieniu się owoców w cieście. :)

4
Gotowe

Przygotowanie kruszonki:

Ciepłą margarynę przełożyć do miseczki, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Wyrobić palcami, by wszystkie składniki stworzyły jednolitą masę.
Tak przygotowaną kruszonkę skubać na placek. Ciasto drożdżowe wkładać do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasto bez peczenia - ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek
poprzedni
Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia
Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami
następny
Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami (bez pieczenia)
Ciasto bez peczenia - ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek
poprzedni
Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia
Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami
następny
Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami (bez pieczenia)

Skomentuj