Często zastanawiamy się, jak doprawić rybę. Szeroką gamę smaków z pewnością oferują nam różnego rodzaju zioła. Są one praktycznie niezbędne do przygotowania wyśmienitej ryby z grilla, sosu śmietanowego czy ryby smażonej. Jakie zioła do ryb są najlepsze? Koniecznie sprawdź to w poniższym poradniku!
- Po pierwsze – koper! Jest najpopularniejszym ziołem, które dodawane jest do ryb. Bez względu na to, w jaki sposób przygotujemy naszą rybę, warto dodać do niej także cytrynę i pieprz. Dzięki połączeniu tych trzech przypraw uzyskamy naprawdę świetny efekt.
- Rozmaryn – nada grillowanej rybie delikatnie musztardowego smaku. Dobrze jest połączyć je z sokiem pomarańczowym. Rozmaryn idealnie nadaje się do pieczonych ryb śródziemnomorskich, grillowanego łososia, węgorza i innych tłustych ryb.
- Bazylia – nadaje się nie tylko do dań z mozzarelli i pomidorów, ale także jako doskonała przyprawa do smażonych ryb śródziemnomorskich. Będzie idealnym dodatkiem do małż i skorupiaków.
- Oregano – świetnie podkreśli smak pieczonych ryb śródziemnomorskich i małż, a także past rybnych. Oregano warto dodać do ryb smażonych na oliwie z oliwek. Świetnie podkreśli ono również smak sosu z roztopionego masła.
- Estragon – uważane za jedno z czterech najlepszych ziół kuchni francuskiej. Nadaje potrawie delikatnego posmaku anyżu i idealnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami ryb. Najlepszy efekt użycia estragonu uzyskamy w połączeniu z rybami gotowanymi i skorupiakami.
- Majeranek – nie tylko do schabowego. W postaci świeżej lub suszonej będzie idealnym dopełnieniem smaku śledzi, łososia, flądry, raków i małż.
- Kolendra – możemy użyć jej do przygotowania ryb pieczonych w folii i do skorupiaków. Idealnym połączeniem jest kolendra z czosnkiem, które świetnie nadadzą się do krewetek.
- Zielona mięta – najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi rybami śródziemnomorskimi i skorupiakami.